BOOMCast SHORTS – Ezért esik az elérés a közösségi média platformokon

BOOMCast Shorts - Ezért esik az elérés a közösségi média platformokon

Bármelyik közösségi média platformról is legyen szó, mindegyiknél megfigyelhetőek ugyanazok az életciklusok. Ebben az adásban megmutatom, hogy miért nem tudsz hosszú távon is fenntartható sikereket elérni a social media felületeiden.

Alakítsd Te a műsort és csatlakozz a BOOMCast zárt Facebook csoportjához, ahol beszélgethetsz a hallgatóinkkal és akár személyesen tőlünk is kérdezhetsz!

Az alábbi felületeken éred el az adást:

  1. YouTube link
  2. Spotify link
  3. Apple Podcast link

Ha inkább olvasni szeretnél, akkor alább találod az adás szöveges átiratát.

Ezért esik az elérés a közösségi média platformokon – SZÖVEGES ÁTIRAT

Ez itt a BOOMCast SHORTS, Balogh Dáviddal.

A mai adásban arról fogunk beszélni, hogy miért esik az elérés a közösségi média platformokon. Először is fontos tisztázni, hogy most kifejezetten az organikus marketingről beszélünk és nem a fizetett hirdetésekről. Tehát ez csak az organikus részére igaz a különböző platformoknak, viszont minden platformnál megfigyelhető. Minden social media felület ugyanazon az életcikluson megy keresztül, aminek négy fő szakasza van.

Kezdetben ugye minden új platform nyitott és hatékony, mert alig vannak még ott felhasználók és itt az a feladatuk, hogy becsábítsák őket a felületre. Ez az első szakasz a „növekedés” szakasza. Ilyenkor egy célja van a social media felületnek, mégpedig az, hogy minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb felhasználói bázist építsen. Ez azért fontos, mert közvetlenül a felhasználókat nem tudják monetizálni, mert ugye kihasználná a Facebookot, ha azt mondanák, hogy havi 2.000 forintért tudsz csak belépni!? Tehát közvetlenül őket nem tudják monetizálni, viszont magát a tömeget már el tudják adni. Az első lépés tehát a tömeg elérése, mert hogyha felkapottá válik egy platform és elkezd dinamikusan is növekedni, akkor felkelti majd a vállalkozások figyelmét is, mert ők is meglátják benne a potenciált.

És itt jön a második szakasz, amit én „beetetésnek” neveztem el. Ez azért találó szerintem, mert ilyenkor a social media felület nagyon-nagyon csábító feltételekkel próbálja meg behozni a vállalkozásokat, hogy elkezdjék használni a platformot. És ugye mi lehet csábítóbb annál, hogy regisztrálj be, kezdje el posztolni és eljut több ezer,
több tízezer, több százezer emberhez teljesen ingyen. Amikor már van egy alap tömeg, ugye az első szakasz, a növekedési szakasznak köszönhetően, azután jönnek majd a legelső vállalkozások, akik felismerték azt, hogy oké itt van egy nagy tömeg, kihasználatlan, hatalmas az organikus elérés, próbáljuk ki, hogy mit tudunk vele elérni.

Ebben a második szakaszban tehát már van egy jelentős tömeg a platformon, emberek, fogyasztók, akiket el lehet érni és ezért elkezdenek jönni a legelső vállalkozások, hogy elérjék ezeket az embereket, első körben ugye teljesen ingyen.
Gondolom mostmár elég világos, hogy milyen platform van jelenleg ebben a szakaszban, a TikTok igazából, pontosan valahol az első-második szakasz környékén járhatnak, inkább szerintem már a második szakaszban vannak. Ugye amikor az első vállalkozások sikereket érnek el, annak híre megy, jönnek majd a többiek és így egyre többen kezdik el használni kereslet oldalról is.

Ezután jön a következő szakasz, a „csúcs”, amit általában a felhasználói bázishoz kötünk. Ugye a közösségi média platformok az aktív felhasználók száma alapján mérik a sikerességüket. Tehát hogy az adott felületet heti, havi akár napi szinten hányan használják aktívan. Ez azért fontos, mert van egy bázis x milliárd ember, mondjuk a Facebooknál ott van több mint kétmilliárd ember, akiknek a 80 százaléka havi szinten legalább egyszer használja a felületet, akkor ők ezt a figyelmet tudják eladni ugye fizetett hirdetések formájában. És amikor egy social media felület eléri a „csúcsot”, onnan még tud növekedni, de általában szerintem akkor lépünk ebben a szakaszban, amikor lelassul a növekedés, amikor laposodik a görbe, mert volt egy exponenciális növekedés felhasználószámban és nem tud ugye annyira gyorsan fejlődni a felület.

Ezzel pedig el is érkeztünk a negyedik szakaszhoz, ami a „pénznyomtatás”. És ez a legutolsó szakasz szerintem az életciklusban, persze utána lehet hanyatlás stb., de nem biztos, hogy ezek mindig bekövetkeznek. Szerintem a harmadik és negyedik szakasz amúgy nagyon nagy átfedésben van, mert már a „pénznyomtatás” előtt megkezdődik ugye az, hogy nagyon-nagyon sok pénzt tudnak keresni ezek a felületek. Azért, mert ott vannak a felhasználók, a „csúcs” környékén már nagyon sok cég van ott és sokan elkezdenek hirdetni, mert már nem olyan hatékony az organikus elérés, mert ugye nem ezer cég – csak mondok valami hülyeséget – nem ezer cég versenyzik a figyelemért, hanem százezer. És ahhoz, hogy kiemelkedjünk ebből a tömegből, fizetni kell.

A „pénznyomtatás” szakaszában viszont eljön az a pont, mikor nem növekszik a felhasználói bázis olyan meredeken, nem növekszik a vállalkozások száma olyan meredeken. Ekkor szokták azt mondani, hogy oké, akkor visszavágjuk az organikus elérést, amivel ugye a „beetetés” során behoztuk a vállalkozásokat, ami a fő indok, a fő ígéret volt azért, hogy valaki használja a felületet, elkezdjük szépen visszavágni, és az arra fogja őket sarkallni, hogy elkezdjenek minél többet hirdetni, és belekóstoljanak ugye a fizetett hirdetésekbe.

Kezdetben ugye ez is nagyon hatékony és nagyon olcsó, mert még kevesen hirdetnek és ahogy egyre többen hirdetnek és egyre többet költenek el, úgy fog drágulni majd a hirdetés. Ez is egyértelmű, hogy mi van most ilyen szakaszban, a Facebook pontosan ebben a szakaszban van, az Instagram valahol a harmadik és negyedik szakasz környékén lehet, mert már ott is elkezdték visszavenni az organikus elérést.

És azért fontos szerintem ezt tudni és felismerni ezeket a különböző státuszokat, szakaszokat, mert nem az a megoldás, hogy nem használod innentől kezdve ezeket a csatornákat, hanem az, hogy okosan használod és csak akkor és egészen addig használod, amíg Neked megéri. Tehát, hogyha azt mondod, hogy ott van a TikTokon a közönséged és most egy olyan szakasz van, amikor organikus eléréssel is tök jól lehet operálni, akkor mindent bele: nyomd! De, hogyha két év múlva elveszik azt az organikus elérést és nagyon drága lesz mondjuk a fizetett hirdetés, akkor ott kell hagyni és nem szabad vele foglalkozni. Mindig jön egy másik platform, mindig lesz egy hatékonyabb, jobb, olcsóbb felület és ezeket kell felismernünk és megtalálnunk marketingesként és vállalkozóként.

És ennyi lett volna a mai BOOMCast SHORTS.

Ha még valamiért nem tetted volna akkor iratkozz fel a csatornákra, mert hetente három új BOOMCast SHORTS-szal fogunk jelentkezni.

És érdemes belépned a zárt Facebook csoportunkba is, ahol akár személyesen velünk is beszélgethetsz, de kérdéseket is tehetsz fel és a közösségünk tagjait is megtalálod.

Gyere és csatlakozz hozzánk, a linket megtalálod a leírásban. Találkozunk a következő adásban.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük