Olvasási idő: ~11 perc

A Facebook hirdetési felülete (és használhatósága) egyre csak változik és bonyolódik…

Futottál már olyan problémába egy-egy hirdetés elkészítésekor, hogy még csak azt sem tudtad melyik kampánycélt válaszd ki? Ha igen, akkor nem vagy egyedül. Ahogy a Facebook fejleszti a hirdetési platformot, úgy kerül bele egyre több és több opció… igen ám, de ha nem használod régebb óta a felületet, akkor mostanra már biztosan egy kicsit kaotikusnak látod az egészet.

Ebben a cikkben elhoztam neked a Facebook hirdetési iránytűt, ami ennek a problémának egy részét hivatott megoldani: egészen pontosan azt, hogy milyen kampánycélhoz milyen hirdetéstípust érdemes választanod. Előre szólok, hogy ez nem kőbe vésett szabály, inkább csak olyan iránymutatás… innen az iránytű elnevezés.

BÓNUSZ: Az ingyenes e-bookunkban konkrét útmutatást kapsz ahhoz, hogy hogyan készí­ts eredményes Facebook hirdetéseket. Ha már hirdetsz Facebookon, akkor miért ne tehetnéd azt profi módjára? 🙂 Küldd el emailben!

Ezek a leggyakoribb hirdetéstípusok

Kb 10-15 olyan hirdetéstípus van, amit szoktunk használni, de ezek nagyrészét csak elvétve, egy-egy nagyon speciális esetben vesszük elő. Éppen ezért ebben a cikkben csak a 3 leggyakoribb típust emelem ki, ezek pedig:

1. Short copy hirdetés

A short copy – azaz rövid szöveges – poszt az egyik legáltalánosabban használt hirdetés, amivel csak szembe találhatod magad. Ez általában 1-2 mondatot tartalmaz a kreatív felett. A kreatív lehet egy vagy több kép, vetítés vagy videó is, de általában a klasszikus egyképes formátummal lehet legtöbbször találkozni.

Nekünk például így néz ki egy jelenleg is futó short copy hirdetésünk.

Figyelemfelkeltő kép, pár szavas headline, egy mondatos link description, és két mondatos copy a kreatív felett. Ezt a hirdetést csak remarketingben futtatjuk (ki tudja, talán még te is látni fogod ;)), de annyira jól teljesít, hogy a cikk írásakor már több mint fél éve fut.

A rövid szöveges hirdetések remekül működnek a funnel elején, viszont ahogy egyre nagyobb elköteleződést kérsz a látogatóktól, úgy kezd el rohamosan csökkenni a hatékonysága.

2. Long copy hirdetés

A long copy – azaz hosszú szöveges – verzió már jóval ritkább, hiszen ez komolyabb szövegírói munkát igényel, és sokkal nehezebb is kivitelezni, mint az első verziót. Ez általában több bekezdésnyi szöveget tartalmaz a kreatív felett, ami sok esetben már-már egy mini cikkel ér fel. /Ha jól emlékszem eddig a rekordom durván 1.000 szavas copy volt, ami jobb helyeken 2 cikk hosszúságának felel meg… szerencsére jól teljesített. :)/

Így néz ki például egy nemrégiben futtatott long copy hirdetésünk, ami már többször is kiválóan teljesített az elmúlt évek során.

A long copy hirdetéseknek az a legnagyobb előnye a short copyval szemben, hogy sokkal több infót tudsz átadni a hosszú szövegezéssel, így egy ilyen hirdetéssel akár több lépést is megugorhatnak az emberek a vásárlói útvonaladon. Figyelj, szedjük gyorsan elemeire ezt a hirdetést és máris meglátod, hogy mire gondolok.

1. szakasz

➘➘➘➘➘
LE A FAKERÍTÉSSEL!
➚➚➚➚➚

Tudjuk mennyi nyűggel jár a hagyományos fa kerítéslécek állandó felületkezelése és festése. Ráadásul hiába költünk rá évente több ezer forintot, a végeredmény sosem tökéletes.

Az első bekezdéssel feldobjuk a problémát, és felébresztjük a célközönség problématudatát. Ha eddig nem zavarta volna őket tudatosan ez a probléma, akkor most már biztosan elkezdett motoszkálni a fejükben a gondolat.

2. szakasz

➘➘➘➘➘
A megoldás: ACÉL KERÍTÉSLÉCEK!
➚➚➚➚➚

Nem hagyunk nekik időt gondolkozni, a következő sorban le is csapjuk a magaslabdát. Van megoldás, mégpedig a mi termékünk.

3. szakasz

Nem kell évente festegetni (sőt, sohasem kell)!
Elképesztően élethű famintás színekben is (az aragytölgy és a dió a legszebbek)!
Akár 10-15 éven keresztül gyönyörködhet benne!
Centiméterre pontosan egyedi méretre gyártva, vágási veszteség nélkül!
A fával ellentétben évek múlva sem fakul, kopik vagy vetemedik!
Acélból készül, így 100%-osan környezetbarát (újrahasznosítható)!
A horganyzott bevonatnak köszönhetően teljesen rozsdaálló!
Akár lakáskassza megtakarításból is fedezhető!
Országos házhozszállítással!
A felszerelés saját kezűleg is megoldható, hiszen csavarokon és egy csavarbehajtón kívül másra nincs is szüksége!

A következő részben (ami a hirdetés fele) felsoroljuk a termék előnyeit és az aktuális ajánlat részleteit. Ezzel lényegében alátámasztjuk a kezdeti állításunkat, és megerősítjük az embereket abban, hogy ez a jobb és logikusabb döntés a fa kerítésekkel szemben.

4. szakasz

———-
Felkeltettük érdeklődését? Kattintson az alábbi képre és kérjen kötelezettségmentes árajánlatot!
👇

Az utolsó rész pedig a CTA, ahol már csak egyszerűen kimondjuk, ami felé eddig tereltük az olvasót. Itt nagyon fontos, hogy a lehető legegyszerűbb lépést kell tőle kérni, és biztosítani kell róla, hogy ezzel még semmire nem kötelezi el magát, egyszerűen csak érdeklődik (persze csak akkor, ha a CTA nem azonnali vásárlás).

Ezzel a hirdetéssel elértük azt, hogy több száz olyan ember kér árajánlatot, aki korábban még csak nem is hallott rólunk. Egy hirdetésben vetettük fel a problémát, kínáltunk rá megoldást és erősítettük meg az érdeklődők döntését. Tapasztalataim szerint ilyen egy igazán jó long copy hirdetés.

A hosszú szöveges hirdetések inkább a funnel közepén/végén teljesítenek jól, ahol már komolyabb információmennyiség átadására van szükség ahhoz, hogy valaki a következő szintre lépjen. Mi lényegében mindig több bekezdéses copyt használunk, bármilyen nagyobb elköteleződést is kérünk a célközönségünktől. Akár ajánlatkérésről van szó, akár eladásról, ezt találtuk a legeredményesebb verziónak.

3. Videós hirdetés

Ahogy a 2018-as előrejelzésben is említettem, a videó idén egyre nagyobb szerepet fog kapni, ezért úgy gondoltam a videós hirdetéseket külön kategóriába sorolom. Persze itt is beszélhetünk long és short copy videókról, de az az általános eset, hogy amit egy long copy hirdetésben leírna az ember, azt a szöveget akár egy rövidebb videóban is el lehet mondani.

Egyelőre azt tapasztaltuk, hogy a videó két területen nagyon erős: branding és kapcsolatépítés.

A rövid, pár másodperces, márkaépítő jellegű videóval nagyon jól be lehet mutatni egy-egy vállalkozást vagy terméket, míg a részletesebb “kamerába beszélős” videó jelenleg egyértelműen a kapcsolatteremtés királya.

Ezekre egy jó példa a Canva videós hirdetése, ami mindössze 35 másodperces, de ezalatt feldobja a problémát (nehéz képeket és videókat szerkeszteni amatőrként), megoldást nyújt rá, és mindeközben bemutatja a szoftver felületét is.

Több olyan esetet láttunk már, amikor egy beszélős videóhirdetés simán lenyomott egy klasszikus long copy szöveges hirdetést, pedig a szövegen semmit nem változtattunk.

Ezek az általános célok

Most hogy már ismered ezt a 3 hirdetéstípust, beszéljünk egy kicsit a célokról. Amikor egy-egy új kampányt csinálunk mindig az az első lépés, hogy kitaláljuk a hirdetés célját (ez az a lépés, amit el szeretnénk végeztetni az emberekkel), és ahhoz választjuk ki a legmegfelelőbb hirdetéstípust.

Természetesen nem csak egy jó válasz van a különböző opciókra, de az alábbiakban összefoglalom neked, hogy melyik célhoz melyik verziót választjuk általában.

Jöjjenek hát a célok.

1. Ingyenes tartalom

Az ingyenes tartalmak hirdetése egy klasszikus TOFU – Top of funnel – stratégia. Ez a kifejezés lényegében azokat az embereket foglalja magába, akik a vásárlási folyamatod legelején járnak, ergó alig – vagy még egyáltalán nem – ismerik a cégedet és azt, hogy mit nyújtasz nekik.

AJÁNLOTT CIKK: “TOFU, MOFU, BOFU – A tökéletes értékesítési folyamat elemei”

Tökéletes TOFU tartalom lehet egy jól megírt cikk, egy király bemutatkozó videó, vagy akár csak egy profin megszerkesztett Facebook poszt is.

Hogyan hirdesd?

Az ingyenes tartalmakat szinte kivétel nélkül rövid szöveges hirdetésekkel szoktuk promózni, mert az a tapasztalat, hogy a funnel ezen szakaszán felesleges túlmagyarázni a dolgokat. Egy rövid, 1-2 mondatos felvezetés meg kell hogy győzze azokat az embereket, akiket tényleg érdekel az adott tartalom. Akit ennyi nem győz meg ebben a szakaszban, annál a szócséplés sem fog beválni.

2. Lead magnet letöltése

A funnelben a következő lépés általában egy csali – lead magnet – felkínálása, amihez az érdeklődők az alap adataikért cserébe (pl.: e-mail cím és keresztnév) teljesen ingyen hozzáférhetnek. Ez akkor konvertál igazán jól, ha a korábban meghirdetett ingyenes tartalmad témáját feszegeted tovább.

AJÁNLOTT CIKK: “A lead magnetek titka – Így automatizáld a listaépítést!”

Saját példát említve, ha elolvasod valamelyik Facebookos cikkünket, akkor jó eséllyel érdekel majd az e-bookunk is, ami még részletesebb tippeket ad a Facebook hirdetések elkészítéséhez. Természetesen a következő napokban találkozni fogsz ezzel a hirdetéssel (feltéve, hogy nem töltötted le az e-bookot korábban). 😉

Hogyan hirdesd?

Lead magnetek felkínálásánál még mindig a short copy típusra esküszünk a legtöbb esetben, de azt tapasztaltuk, hogy vannak olyan ritka esetek, amikor a long copy vagy videós hirdetések jobban konvertálnak. Én azt tanácsolom próbálkozz meg első körben rövid szöveggel, aztán ha nem vagy elégedett az eredménnyel, nyugodtan tesztelj le egy hosszabb verziót is.

3. Különleges ajánlat

Különleges ajánlat lehet bármi, ami előremozdítja az érdeklődőt a kialakított vásárlási útvonaladon. Ez leggyakrabban egy kedvezményes kupon, ingyenes szállítás, vagy valamilyen ajándék szokott lenni az első vásárlás mellé.

BÓNUSZ: Az ingyenes e-bookunkban konkrét útmutatást kapsz ahhoz, hogy hogyan készí­ts eredményes Facebook hirdetéseket. Ha már hirdetsz Facebookon, akkor miért ne tehetnéd azt profi módjára? 🙂 Küldd el emailben!

Mi általában vagy a funnel legelején dobunk be egy ilyen ajánlatot az érdeklődőknek, vagy a végefelé azoknak, akik már majdnem vásároltak (pl.: eljutottak a kosárba rakásig vagy a checkout oldalig, de végül otthagyták a terméket). Ezt a második verziót nevezzük “visszautasíthatatlan ajánlatnak”, amit pár nappal a termék otthagyása után kínálunk fel (és még véletlenül sem azonnal).

Hogyan hirdesd?

Különleges ajánlatok felkínálásánál mindhárom hirdetésverzió működhet, de ez már nagyban függ attól, hogy mennyire komplex maga az ajánlat. Egy 2.000 Ft-os kupont nem kell túlmagyarázni, ha viszont egy kedvezményes szolgáltatásra hívod fel az emberek figyelmét, akkor nem árt, ha beavatod őket a részletekbe is.

Egyszerű ajánlatnál short copyval próbálkozz, komplexebb ajánlatnál viszont nyugodtan letesztelheted a hosszabb verziókat is.

4. Nagyobb elköteleződés (pl.: ajánlatkérés)

Az az alapfeltevés, hogy a vásárlói útvonaladon lépésenként kell végigvezetned a látogatót, először érdeklődőt, majd vásárlót faragva belőle… igen ám, de gyakran erre nincs lehetőség a gyakorlatban. Ilyenkor nyugodtan meg lehet próbálkozni a long copy hirdetésekkel, amit – ha jól építesz fel – annyi információt tud nyújtani az embereknek, hogy azonnal konvertálni tudod őket.

Minél nagyobb az ugrás a vásárlói útvonaladon, annál részletesebb hirdetéseket kell készítened. Ha például egy egyszerű cikket hirdetsz a blogodon, ahhoz elég egy-két mondat, hogy mégis miről szól a cikk. Azért nem kell sok szöveg, mert kicsi az ugrás, mindössze egy lépés.

Ha viszont egyből egy ajánlatkérésre szeretnéd rávenni az embereket (ahogy a cikk elején is láthattad a kerítéses példánkban), akkor már sokkal nehezebb dolgod van. Ez már egy több lépéses ugrás, ami azt jelenti, hogy több infóval kell szolgálnod, és pontosan tudnod kell, hogy mi járhat a leendő vásárlód fejében.

Hogyan hirdesd?

Bármilyen nagyobb lépést kérünk a célközönségtől, minden esetben a hosszabb, részletesebb hirdetésekre esküszöm. Ezt a típust kifejezetten sokat teszteltük (és használjuk), és a short copy hirdetések az esetek 99%-ban alulmaradtak a versenyben.

5. Vásárlás

Természetesen minden hirdetőnek egy fő végcélja van: vásárlókat szerezni. Az viszont, hogy milyen hirdetéssel érheted el a legnagyobb sikereket két dologtól függ:

  1. a célközönséged éppen hol jár a vásárlói útvonalon
  2. egészen pontosan mit árulsz

Ez a két szempont határozza meg leginkább azt, hogy milyen jellegű sales hirdetéseket kell futtatnod. Gyakori eset, hogy egy short copy hirdetés bőven elég, mert mire ezt látja a célközönség már kellően fel vannak készítve arra, hogy azonnal tudják miről szól az ajánlat. Ez ugyebár akkor opció, ha korábban már szépen végigvezetted az embereket a tölcséreden.

A másik véglet viszont az, amikor még szinte semmit nem tudnak a termékedről, éppen ezért csakis egy hosszú, meggyőző szöveggel érhetsz el sikereket.

Hogyan hirdesd?

Az aktuális helyzet (azaz az eladni kívánt terméked és a célközönséged kombinációja) határozza meg azt, hogy short copy, long copy, vagy éppen videós hirdetés passzol leginkább a termékedhez és a márkádhoz.

Összefoglalás

A Facebook hirdetési iránytű eredetileg a hamarosan debütáló online kurzusunk része lett volna, de úgy gondoltam az oktatóanyagnak ez a kis töredéke megmutatja majd, hogy milyen hasznos és egyedi tippeket, trükköket és stratégiát osztok majd meg a több órányi videó során.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, kérlek jelezd azt nekünk egy like-kal vagy megosztással! 🙂

Send this to a friend