Örökzöld Facebook kampányok – Így készíts folyamatosan bevételt termelő hirdetéseket!

örökzöld facebook hirdetések

Te is unod már, hogy a Facebook kampányok olyan hamar ellaposodnak? Hogy napokat dolgozol egy kampánnyal, aztán az elindítás után 4-5 nappal máris csökkennek az eredmények?

Ne aggódj, nem vagy egyedül!

A Facebook hirdetések sajátossága, hogy hamar kiégnek… ennek pedig egy nagyon egyszerű oka van: az adott célközönség megunja az éppen futó ajánlatot.

Oké, mit tehetünk hát ilyenkor?

1) Nos, készíthetünk hétről-hétre vadiúj kampányokat, hogy a célközönség ne unja meg azokat… de kinek van erre ideje, nem igaz?

Nézzük inkább a második lehetőséget!

2) Tegyük fel, hogy nem nyúlunk a hirdetéshez. Kitaláltuk, megterveztük, megalkottuk. Innentől kezdve nem nyúlunk hozzá, inkább a célközönségünket változtatjuk. Az ajánlat marad, a kreatív változatlan, a célközönség viszont folyamatosan frissül.

Oké, de ez is rengeteg munka… vagy mégsem?

Mit szólnál ahhoz, ha lenne egy olyan módszer, aminek segítségével teljesen automatikusan futnának a Facebook hirdetéseid anélkül, hogy valaha is kifáradnának…

Mit szólnál egy örökzöld kampányhoz? :)

A Facebook Sprint oktatóanyagban megmutatok Neked minden lényeges technikai beállítást. Erre a tudásanyagra van szükséged ahhoz, hogy biztos alapokkal, sikeres hirdetéseket tudj készíteni.

Mi is az az örökzöld Facebook kampány?

Az örökzöld Facebook kampány a megoldás a problémádra.

Azt már tudjuk, hogy a hirdetéseink azért drágulnak és teljesítenek egyre rosszabbul, mert megunják azokat az emberek. Nos igen, ez van akkor, ha folyamatosan ugyanazok látnak egy-egy hirdetést.

Tapasztalatból tudom, hogy ha a kampányod frequency (gyakoriság) értéke túllépi a 4-5-öt, akkor érdemes azt leállítanod (már ha jót akarsz magadnak). Ilyenkor már túl sokszor látja ugyanaz a személy a hirdetést. Aki akart már kattintott, akit eddig nem győztél meg, azt pedig ezután sem fogod.

Oké, de mi a megoldás?

Elméletileg addig működik jól egy kampány hosszútávon is, amíg az ajánlat aktuális (és releváns) marad, a célközönség pedig folyamatosan frissül.

Na és hogyan érhetjük ezt el?

Választhatnánk a klasszikus megoldást és összedobhatunk egy-egy új Facebook kampányt párnaponta… vagy lehetünk okosak, és automatizálhatjuk ezt az egész folyamatot!

Tervezd meg az értékesítési folyamatot!

Biztosan hallottál már az értékesítési folyamatokról (vagy tölcsérekről), úgyhogy ezekről most nem fogok részletesen beszélni.

A lényeg, hogy legyen egy logikus folyamatod, amin végig tudod vezetni azokat a potenciális vásárlókat, akiket érdekelhet a terméked/szolgáltatásod.

A legegyszerűbb örökzöld kampányhoz 2 dologra lesz szükséged:

 1. Egy kiindulási pontra, amit ha elvégez valaki, bekerül a célközönségünkbe.
 2. Egy fő kampánycélra, amit ha teljesít valaki, kikerül a célközönségből (te pedig örülsz).

Ez a két dolog természetesen össze kell, hogy függjön egymással.

Ilyen lehet például egy e-book letöltése (ez a kiindulási pont), míg a kampánycél az e-book témáját kifejtő online marketing képzés (az erre való regisztráció a fő cél).

AJÁNLOTT CIKK: „Vásárlói útvonal – így csinálj bárkiből vásárlót!

Tervezd meg a kiindulási pontot!

Oké, ha az előző pont alapján kitaláltad hogyan épül majd fel a folyamatod, akkor nincs más hátra, mint megtervezni annak legelső lépését: a kiindulási pontot.

Ez egy nagyon fontos cselekvés lesz, úgyhogy okosan kell tervezned.

Nagyon fontos, hogy egy ilyen örökzöld Facebook kampány csak akkor tud működni, ha a különböző szegmensekben kellő mennyiségű ember található. Nem kell túl sokra gondolni, olyan 200-250 fős célközönség felett már jól működik a dolog.

Ez az első lépés lényegében bármi lehet, ami után fel tudod kínálni a következő logikus lépést.

 • Ilyen lehet egy termék megvásárlása. Aki megvesz például egy PS5-öt, annak jó eséllyel megéri elkezdeni hirdetni a legújabb játékokat is.
 • Vagy egy webinár megtekintése. Aki eltölt egy órát azzal, hogy a képernyő előtt ül és hallgatja amit mondasz egy adott témáról, az jó eséllyel érdeklődni fog egy komolyabb tréning vagy konzultáció iránt is.
 • De akár egy egyszerű blogposzt (vagy videó) is használható kiindulási pontként, hiszen ha érdekelte az ingyenes tartalmad az adott témában, akkor a következő lépés is tetszeni fog neki.

Amint látod nagyon sokféle kiindulási pont létezik… a lényeg, hogy olyat válassz, aminek van egy következő logikus lépése is, hiszen Te általában ezen a lépésen keresel majd.

Oké, ennyit a tervezésről, vágjunk is bele a megvalósításba…

Készítsd el az egyéni célközönséget a kiindulási ponthoz

Egy átlagos remarketing kampánynál azokból csinálunk célközönséget, akik megnéztek egy bizonyos aloldalt, igaz?

Nos, ez az örökzöld kampányoknál sincs másképp, egyszerűen csak kiegészítjük ezt egy „lejárati dátummal”. Csak azokat célozzuk meg például, akik az elmúlt 10 napban végezték el az első lépést.

Hadd mutassam be pontosan mire is gondolok egy pár példán keresztül.

Kezdjük is a legelsővel, a termékvásárlással.

1. példa: termékvásárlás

Ha dolgoztál már valaha Facebook hirdetésekkel, akkor biztosan csináltál hasonló célközönségeket, de a biztonság kedvéért megmutatom hogyan tudod becélozni azokat az embereket, akik megvásároltak egy adott terméket az oldaladon.

Megjegyzés: most nem feltétlenül webshopokról beszélünk… bármilyen weboldalon működhet, a lényeg, hogy a vásárlókat egy egyedi köszönőoldalra irányítsd át sikeres vásárlás esetén.

Vásárlók megcélzása Facebook kampányokkal

Ez a célközönség 10 napig tárolja majd az összes olyan embert, aki látta a vásárlás utáni köszönőoldalad.

2. példa: ingyenes e-book letöltése (regisztráció)

Egy fokkal szélesebb célközönséget készíthetsz, ha nem egy-egy termék vásárlóit akarod újra elérni, hanem valamilyen ingyenes – de mégis nagyobb elköteleződést igénylő – cselekvés végrehajtását teszed meg feltételnek.

Ilyen lehet például egy webinárra való regisztráció, egy meetup-ra történő feliratkozás vagy egy egyszerű e-book letöltés is. Lényegében bármilyen lead generáló taktikát is használsz, az tökéletes lehet ide.

Mivel ezek jó eséllyel mind tematikus dolgok, ezért biztosra veheted, hogy a résztvevőket érdekelni fogja az adott témát bővebben kifejtő online tréning vagy akár személyes konzultáció is (tehát a következő lépés).

Feliratkozók megcélzása Facebook kampányokkal

Ezzel a célzással azokat érheted el, akik az elmúlt 10 nap során iratkoztak fel a listádra.

3. példa: blogposzt elolvasása

Személy szerint ez az egyik kedvenc módszerem az érdeklődők szegmentálására, annak ellenére is, hogy ez nem egy ideális kiindulási pont egy örökzöld Facebook kampányhoz (hiszen ez nem csak egyszer elvégezhető lépés).

Cikkolvasók megcélzása Facebook kampányokkal

Jelenleg ezt a szegmentálási módot használom a leggyakrabban a BOOM-on, a működése pedig nagyon egyszerű.

Külön célközönséget csinálok minden egyes kategóriára a blogon belül (facebook hirdetések, messenger, online marketing, stb), majd ezekre a szegmensekre hirdetem meg a különböző ajánlatokat.

Így szinte biztosan tudom, hogy egy célközönséget érdekel például a Facebook hirdetéses témakör, ezért fel tudom nekik ajánlani a Facebook hirdetésekről szóló ingyenes e-bookomat és így egyszerű látogatóból máris visszatérő olvasót csináltam az adott célközönségből (remélhetőleg).

Ugyanígy (sőt, még jobban) szegmentálhatod az embereket videók segítségével is.

Készíthetsz egy célközönséget például csak azokból, akik az adott témáról szóló videódat legalább félig végignézték, de ha még jobb minőségű embereket szeretnél elérni, akkor akár 75%-os vagy 90%-os megtekintést is megcélozhatsz.

Oké, ennyit a kiindulási pontokról… most megmutatom hogyan használd fel az így elkészített célközönségeidet.

Tervezd meg a kampánycélt!

Ha az eddigiekkel készen vagy, akkor nincs más hátra, mint elkészíteni az örökzöld Facebook kampányod második részét is (ami ténylegesen termeli majd a profitot).

A cikk első felében már megterveztük a folyamatot és elkészítettük a kezdeti célközönségeket… a hatékony Facebook kampányhoz a következő lépés a fő kampány megtervezése és felépítése.

Itt mindenekelőtt azt kell kitalálnod, hogy milyen cselekvést szeretnél elvégeztetni a korábban összegyűjtött emberekkel.

 • Vásárolják meg a belépő termékedet?
 • Fizessenek be a következő tréningedre?
 • Foglaljanak időpontot egy személyes konzultációra?

Bármi is legyen a célod, a lényeg, hogy konkrét és mérhető legyen. Pontosan tudnod kell mit vársz el az emberektől és tudnod kell követni az eredményeket (például egy vásárlás utáni köszönőoldallal).

A fent bemutatott módszer segítségével most csinálj még egy célközönséget, de ez azokból álljon, akik elvégezték a kampányod fő célját (például vásároltak).

Ha az örökzöld kampányod célja egy 40.000 Ft-os tréningnap eladása, akkor készítened kell egy egyéni célközönséget ezekből az emberekből, hogy mérni tudd a konverziót (és ki tudd zárni őket a hirdetésekből).

Konvertálók kizárása Facebook kampányokkal

A különlegesség itt annyi lesz, hogy hosszú távon akarunk mérni, így a tárgyidőszak hossza nem 10 nap lesz, hanem 180. Erre nagyon figyelj oda, mert ezzel a célközönséggel zárjuk majd ki azokat a hirdetésből, akik már vásároltak (és azt nagyon nem akarjuk, hogy 10 nap elteltével újra elkezdjünk hirdetni nekik).

Kész?

Szuper, jöjjön a hatékony Facebook kampány beállítása…

1. Kampánycél

A kampány elkészítésénél első lépésként ki kell választanod a kampány célját.

Facebook kampány elérhető kampánycélok

Én legtöbb esetben a forgalom és a konverziók célt használom (Neked is ezeket javaslom), de az örökzöld kampányokkal jól működik az „elérés” is.

Nyugodtan teszteld le akár mindhármat és az eredmények alapján már látni fogod, hogy nálad melyik hoz jobb eredményeket.

2. Célzás

A célzási módszer megadásánál használhatjuk fel végre azokat a célközönségeket, amiket az előző lépések során megalkottunk.

Itt már nem egyéni célközönséggel dolgozunk, hanem áttérünk a mentett célközönségekre. Erre azért van szükség, mert a korábban elkészített egyéni célközönségeinket a mentett közönségen belül kombinálhatjuk egymással… és ez az igazán profi célzás alapja.

Nálunk például az egyik örökzöld kampányunk célközönsége így néz ki.

Mentett célközönség Facebook kampányoknál

Megadtam az egyik korábban már elkészített egyéni célközönséget, aztán kizáró célközönségként megadtam azokat, akik a kampány fő célját már teljesítették (letöltötték az e-bookot, így továbbléptek a folyamatban).

Az is fontos, hogy területileg nem korlátoztam le semmit.

Mivel e-bookot ajánlok fel letöltésre, így felesleges területi korlátokat szabnom… sőt, még a beszélt nyelvet sem állítom be, hiszen a hirdetést úgyis csak azok látják, akiket tutira érdekel a dolog (tudom, mert már olvasták a cikkemet az adott témában). Természetesen te nyugodtan beállíthatsz területi célzást is.

A szemfülesek biztosan észrevették azt is, hogy a Messenger témát olvasók után nem 10 nap van írva, hanem 90 nap. Ez egyébként azóta már lerövidült, de egyszerűen azért használtunk 90 napot, mert még nagyon friss volt a Messengeres téma, így túl kevés olvasó volt ahhoz, hogy 10 napos közönséget használjunk.

Minél kevesebb látogatód van, annál hosszabb időszakot állíts be a célközönségeidnél.

Kezdhetsz az elején 1-2 hónapos időszakkal, aztán a forgalom növekedésével csökkentheted akár 1 hét alá is (ezt már csak a nagyon nagy forgalommal rendelkező oldalaknál érdemes megcsinálni).

A lényeg, hogy mindig legyen egy egészséges méretű célközönséged, akiknek folyamatosan futhat majd a hirdetésed.

3. Bidding

A hirdetések megjelenítése az egyik legtrükkösebb pontja egy örökzöld kampánynak.

Konverziós célt nem használhatsz, mert nem egy óriási célközönségből próbálod kifogni azt az 1%-ot, akit érdekel a te ajánlatod (ez a szőnyegbombázás), hanem már eleve csak annak az 1%-nak hirdetsz, akit biztosan érdekelsz (ezt hívjuk lézerpontos célzásnak).

Éppen ezért számomra a „napi egyedi elérés” vált be a legjobban. Ezzel érheted el a legtöbb embert anélkül, hogy idegesítővé válna számukra a hirdetésed (hiszen egy nap max egyszer látják azt).

Örökzöld Facebook kampány megjelenési beállításai

A licitösszeg beállítását már rád bízom.

Ha mindenkit túl szeretnél licitálni, akkor állíts be manuálisan egy jó magas összeget, ha viszont az arany középutat keresed, akkor érdemes az automatikus opciót használnod.

Bármelyiket alkalmazhatod, ezt lényegében már csak a büdzséd határozza meg.

4. Hirdetések elhelyezése

A megjelenési helyeket általában nem szoktam túlvariálni az örökzöld kampányok beállításánál.

Mivel legtöbbször napi egyedi elérést használok, így tapasztalataim alapján nem érdemes azt a napi 1 megjelenést a jobb oldali oldalsávban, vagy az audience network-ön elpazarolni…

Éppen ezért szinte mindig maradok a hírfolyamoknál (mobil és asztali egyaránt), és nagy ritkán kipróbálom az Instás elhelyezést is (ha úgy látom, hogy a célcsoportomat ott könnyebben elérem).

Örökzöld Facebook kampány elhelyezés beállításai

A legtöbb esetben így néz ki egy örökzöld kampány elhelyezési beállítása.

Klasszikus, egyszerű, nagyszerű.

5. Budget

Tudod mi a legjobb az örökzöld kampányokban?

Hát az, hogy a lézerpontos célzásnak köszönhetően nem csak eredményesen működnek (hiszen nem te próbálod megtippelni, hogy kit érdekelhet az ajánlatod, hanem a viselkedése alapján szegmentálod), de még olcsóbbak is egy átlagos hirdetéshez képest.

Nem ritka, hogy az örökzöld kampányaimmal naponta csak 200-300 forintot költök el… úgy, hogy az összes aznap elérhető ember látta a hirdetést.

Nyugodtan adhatsz rá magasabb költségkeretet is, a napi egyszeri megjelenés és a folyamatosan frissülő célközönség miatt nem viszi el feleslegesen a pénzt.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Szuper, most már te is tudod hogyan kell létrehozni az egyik legprofibb Facebook kampányformát!

Nézzük mit csináltunk eddig:

 1. Kitaláltuk mi legyen az örökzöld kampányunk kiindulási pontja.
 2. Elkészítettünk egy egyéni célközönséget azokból az emberekből, akik az elmúlt 10 napban végezték el ezt a bizonyos cselekvést.
 3. Felépítettük az örökzöld kampányunkat csak azokra az emberekre célozva, akik elvégezték a kiindulási pontot, de még nem teljesítették a kampány fő célját.

Nálunk ez például úgy működik élesben, hogy a cikket olvasókat szegmentáljuk kategória alapján, azaz minden olvasót besorolunk egy célközönségbe. Ez az első és a második lépés.

AJÁNLOTT CIKK: „Vásárlói útvonal – így csinálj bárkiből vásárlót!”

Ezek után nézzük például a Facebookos szegmensünket.

Mivel tudom, hogy ezeket az olvasókat valószínűleg érdeklik a Facebook hirdetések, ezért ők az elkövetkező ~10 nap során minden nap egyszer látni fogják „A sikeres Facebook hirdetések receptje” című (ingyenesen letölthető) e-book hirdetésemet.

Ebből a célközönségből csak úgy lehet kikerülni, ha letelik a 10 nap (és valaki nem látogatja újra a blogot időközben), vagy letölti az e-bookot.

Ideális esetben ilyenkor nem vége lenne a folyamatnak, hanem a letöltők ugyanúgy átkerülnének egy következő célközönségbe, és elindulna nekik még egy örökzöld kampány… csak most már nem az e-bookot látnák, hanem valamilyen Facebook kampánykezeléshez tartozó belépő terméket.

Az örökzöld Facebook kampányok 3 típusa

Az örökzöld Facebook hirdetéseknek 3 fő típusát különböztetjük meg a kampány célja alapján:

 • Látogatószerző Facebook kampányok
 • Érdeklődőszerző (lead generáló) Facebook kampányok
 • Konverziós Facebook kampányok

Kezdjük is a legelsővel.

Látogatószerző Facebook kampányok

A látogatószerző (vagy angolul awareness) hirdetés fő célja, hogy a teljesen hideg látogatókat (akik még sosem hallottak rólad) elindítsa a vásárlási folyamaton, melynek az a legelső lépése, hogy egyáltalán tudjanak rólad a potenciális vásárlóid.

Ezekkel a kampányokkal nem az eladás és a tukmálás a cél, hanem egyszerűen csak tudatni szeretnéd a számodra értékes emberekkel (a buyer personáiddal), hogy te is jelen vagy a piacon.

Tekints ezekre úgy, mint egy bemutatkozásra.

Mivel a Facebookot nagyjából 6.5 millió magyar használja rendszeresen (és az Instát is már több mint 2 millió), ezért nagyon okosan kell céloznod ahhoz, hogy csak a számodra megfelelő embereket találd meg a tömegben.

Ehhez az egyik legjobb eszköz kétségkívül a tartalommarketing.

1. Hirdesd az új tartalmaidat

Ha már rendszeresen gyártasz valamilyen tartalmat (és miért ne tennéd?!), akkor az első és legegyszerűbb lépés az új érdeklődők szerzése felé egyértelműen az lesz, hogy elkezded hirdetni azokat.

Mi például minden héten meghirdetjük az adott cikkünket két célközönségnek is.

Egyszer a remarketing célközönségünknek, hogy a már minket követő emberekhez is eljusson a cikk, egyszer pedig egy hideg célközönségnek, hogy minél több új érdeklődőt szerezzünk.

Eddig ez a poszt hozta számunkra a legjobb eredményeket, ezért jelenleg ezt hirdetjük a legnagyobb költségkerettel (hideg célközönségnek).

Esettanulmány facebook hirdetés

AJÁNLOTT CIKK: [ESETTANULMÁNY] 9.832.794 Ft árbevétel 57.341 Ft hirdetési költségből!

Ha még nem láttad ezt az esettanulmányunkat, akkor most jó eséllyel te is kíváncsi lettél… és ezzel el is érkeztünk a második ponthoz, amely nem más, mint…

2. Írj tökéletes headline-t

Egy Facebook hirdetésnél a kép után a legfontosabb elem a headline, hiszen ezzel győzheted meg az érdeklődőt arról, hogy igenis érdemes elolvasnia a cikkedet.

A tökéletes headline rövid, ütős, kíváncsiságot ébreszt az olvasóban és egy pár szóba sűríti mindazt, amit a cikkedben kifejtesz.

Ahogy a fenti képen is láthatod, a cikkünk címe: „ESETTANULMÁNY: 9.832.794 Ft árbevétel 57.341 Ft hirdetési költségből!”

Ez egy igazán ütős headline, hiszen pontosan tudod, hogy mire számíthatsz, ha a linkre kattintasz… ráadásul a célközönségünkben kíváncsiságot ébreszt, mert egy vérbeli marketinges nem megy el egy ilyen esettanulmány mellett csak úgy (tapasztalat). :)

Jó headline lehet még, ha valamilyen problémára hívod fel a figyelmet, vagy ha vágyat keltesz az emberekben.

3. Ne térj el a branded arculatától

Ha már van egy ütős tartalmad, és készen van a tökéletes headline-od, akkor nincs más hátra, mint egy olyan kreatívot szerkesztened, ami hű marad a márkádhoz.

Ne feledd, hogy a látogatószerző hirdetések segítségével a teljesen hideg embereknek próbálsz bemutatkozni azt remélve, hogy a következő alkalommal már emlékeznek majd rád. Ezt viszont csak úgy érheted el, ha újra és újra ugyanazt a designt és színvilágot használod.

Mondd csak, mi jut eszedbe az alábbi képről?

Pöttyös túrórudi design

Ha jól sejtem a te válaszod is a Túró Rudi volt. Ez csak természetes, hiszen szinte minden magyarnak ez juthat eszébe erről a képről… ebben viszont rengeteg munkája van a cég marketingeseinek.

Most már tudod mire figyelj a hirdetéseid kreatívjának tervezésekor… a következő lépés a célközönség kiválasztása.

4. Az érdeklődési kör fontossága

A hideg közönségnek szóló kampányoknál kulcsfontosságú lesz a célközönség pontos meghatározása, hiszen semmit nem érsz el azzal, ha olyan emberek látják a hirdetéseidet, akiket egyáltalán nem érdekel a terméked/szolgáltatásod.

Első körben érdemes az alapokkal játszadoznod: életkor, nem, beszélt nyelvek, lakhely, kapcsolati státusz, stb.

Aztán jöhetnek az érdeklődési körök, amihez már valamennyire ismerned kell az ideális vásárlóidat (ebben segítségedre lesznek a buyer personák és a vásárlói útvonalak).

A Nike például egy ilyen egyszerű célközönséggel kezdte el hirdetni legújabb kosárcipőjét.

Nike kosárcipő célzás

A USA-ban élő 14-20 éves fiatalokra céloztak, akiket érdekel a kosárlabda és a cipők. Nem éppen lézercélzás, de hideg célközönségnek tökéletes.

Hazai viszonylatban egy jó hideg célközönség 100.000 és 1.000.000 fő között mozog, míg a nagyobb országok vagy nemzetközi projektek esetében legalább 500.000 fős közönségekkel érdemes kezdeni (ezek akár több millióig is elmehetnek).

5. Hirdess minél több felületen

Mivel most a cél az új érdeklődők szerzése, ezért ilyenkor érdemes a Facebookra bízni, hogy mely felületeken jelenítse meg a hirdetéseidet. Nyugodtan használd a hagyományos asztali és mobil hírfolyamokat, de hagyd benne az Instagram, a Messenger és az Audience Network opciókat is.

Ezeknek a Facebook hirdetéseknek az egyetlen célja, hogy „meríts” egyet a több százezer potenciális vásárló közül, akiket aztán remarketing segítségével vásárlóvá nevelhetsz.

Érdeklődőszerző Facebook kampányok

És ezzel el is érkeztünk a következő lépéshez, amikor a korábban elért emberekből (akik már hallottak rólunk) komolyabb érdeklődőt szeretnénk csinálni.

Ezek azok az emberek, akik már tudják hogy ki vagy és mit csinálsz, és azt is pontosan tudják, hogy mit várhatnak a brandedtől. A következő logikus lépés az lesz, hogy érdeklődőt faragj ezekből a látogatókból.

És hogy ezt hogyan tudod kivitelezni?

Nagyon egyszerűen… adj még több értéket!

6. Ajánlj fel egy lead magnetet

A lead magnet egy olyan rövid e-book, esettanulmány, videó, e-mail sorozat, stb, amit valamilyen információért cserébe kínálsz fel.

Ez az infó általában egy e-mail cím és név páros, de bekérhetsz szinte bármilyen további adatot is… természetesen csak ésszel.

Általában akkor jó egy lead magnet, ha valamilyen problémára ad megoldást… méghozzá gyorsan.

A mi lead magnetünk például ez az e-book, ami a profi Facebook hirdetések felépítését mutatja meg és magyarázza el. Ez felbecsülhetetlen információ bárki számára, aki Facebookon hirdet, ráadásul 5-10 perc elolvasni az egészet, így gyorsan választ ad a problémára.

Az e-bookot egyébként ide kattintva töltheted le.

Ezt a lead magnetet hónapok óta használjuk arra, hogy „szintet lépjünk” az olvasóinkkal és alkalmi olvasókból tényleges követőket neveljünk.

7. Használd ki a remarketing csodáit

Emlékszel még mennyi mindent lehet tesztelni a hideg közönségek célzásainál?

Nos, ennek a rémálomnak vége.

A lead generáló hirdetésekben nem kell többé érdeklődési körökkel és életkorokkal játszadoznod, hiszen itt azokra célzol, akik a korábbi kampányaidban már kattintottak valamelyik hirdetésedre.

A webhelyed forgalmának mértékétől függően érdemes megcéloznod a weboldalad látogatóit kb 30-60 napra visszamenőleg.

Remarketing lehetőségek Facebook kampánynál

Hogy miért?

Mert ők azok, akik már ismerik a brandet, valószínűleg több cikkedet is olvasták és jó eséllyel sokkal fogékonyabbak a lead magneted letöltésére, hiszen már „ismerősök” vagytok.

8. Tesztelj többféle verziót

A lead generáló hirdetésnél érdemes ráfeküdnöd az optimalizálásra, mert hosszútávon rengeteget spórolhatsz azon, ha olcsóbban szerzel meg egy-egy leadet.

Ebben az A/B tesztelés lesz segítségedre, ami kétségkívül egy online marketinges legjobb barátja.

AdEspresso Facebook A/B teszt

AJÁNLOTT CIKK: Mi az az A/B tesztelés és Facebook hirdetések A/B tesztelése

Az A/B tesztelésről bővebben is olvashatsz a fentebb linkelt két cikkünkben, de röviden összefoglalva az a lényege, hogy többféle hirdetésverziót hozol létre annak érdekében, hogy megtaláld a legjobban teljesítőt.

Ha csinálsz például 3 képet és írsz 3 headlinet, akkor máris 9 hirdetésverzióval indítod a kampányodat.

Konverziós Facebook kampányok

Ha mindent jól csináltál, akkor már csak egy utolsó lépés van hátra… a babérok learatása.

Ez az a pillanat, amiért eddig küzdöttél. Most érik be az eddigi kemény munkád gyümölcse…

Itt az ideje eladnod!

9. Szegmentálj

Mostanra a követőid már ismernek és ha minden jól ment, akkor elég sokan le is töltötték a lead magneted, így ott csücsülnek a listádon is.

A jó marketinges viszont nem áll meg itt.

Ha igazán költséghatékony akarsz lenni, akkor szegmentálnod kell az érdeklődőidet.

Ezt legegyszerűbben viselkedés alapján teheted meg.

Mi például az érdeklődésük alapján szegmentáljuk a látogatóinkat, méghozzá a cikkeink kategóriája szerint. A Facebookos cikket olvasóknak a Facebookos e-bookunkat ajánljuk majd fel, míg az email marketinges cikkek után az email marketing szoftver tesztünk a következő logikus lépés.

Ezután a Facebookos e-bookot letöltőknek felajánljuk a Facebook hirdetéskezelés szolgáltatásunkat, mert tudjuk, hogy sokaknak nincs idejük a hirdetésekkel foglalkozni, ezért inkább kiadják azt valakinek.

A jó hír, hogy aki idáig eljut az már kellően ismer minket ahhoz, hogy tudja, nálunk jó kezekben vannak a hirdetései… a rossz hír az, hogy folyamatosan érkeznek be a megkeresések, mi viszont általában nem tudunk új ügyfeleket bevállalni.

Mindez annak köszönhető, hogy folyamatosan futnak az örökzöld kampányaink, melyek automatikusan építik ki a bizalmat az olvasók és a brandünk között.

És ez már-már annyira jól működik, hogy nem is kell futtatnunk a legutolsó kampányt. Úgy adunk el, hogy nem kell ténylegesen eladnunk… és ez az örökzöld kampányok egyik legnagyobb előnye.

10. Használj social proofot

Egy felmérés szerint az online vásárlók 88%-a szinte annyira megbízik a neten olvasható értékelésekben, mintha egy ismerősük ajánlaná nekik az adott terméket.

Tapasztalatból mondom neked (mind fogyasztóként, mind marketingesként), hogy nagy hibát követsz el, ha még nem használsz valamilyen social proofot a netes értékesítésed során.

A leghatásosabb (bár nem feltétlenül könnyen beszerezhető) social proof például a testimonial, azaz az ügyfélvélemény megjelenítése. Ha vannak már vásárlóid, akkor egyszerűen kérd meg őket, hogy írjanak egy pár sort arról, hogy miért szeretik használni a terméked/szolgáltatásod.

Ha még nincsenek vásárlóid (vagy valamiért nem tudsz szerezni tőlük véleményeket), akkor használd a legegyszerűbb social proofot: a számokat. „Csatlakozz a több ezer online marketingeshez” vagy „Már több száz vásárlónknak tettük jobbá az életét… legyél te a következő”. Valami ilyesmire gondolok.

Az AdEspresso például tökéletesen használja a számokat social proofként.

AdEspresso social proof

11. Dobj be egy visszautasíthatatlan ajánlatot

A végére hagytam a legütősebb tippet… egyszerűen csak tégy egy visszautasíthatatlan ajánlatot.

Ha valaki elolvasta több cikkedet is és letöltötte az ingyenes csalidat, akkor egyértelmű, hogy őt bizony komolyan érdekli az a téma, amiről eddig szó volt… de valamiért mégsem vásárolt.

A leggyakoribb eset, hogy a potenciális vevő nagyon gondolkozik a vásárláson, de túl drágának találja a terméket/szolgáltatást. Ilyenkor jön képbe egy jó értékajánlat.

Jó eséllyel már csak ez az aprócska lökés kell ennek a célközönségnek ahhoz, hogy beadják a derekukat és végre egy kis pénzt is hagyjanak nálad.

TIPP: Ne feltétlenül árcsökkentésben gondolkodj, hiszen azzal a saját profitod is csökken. Próbálj meg inkább több értéket adni ugyanazért az összegért. Például adj valami bónuszt, kínálj pénzvisszafizetési garanciát, vagy jelents be egy áremelést (de komolyan, mi egy ilyen „akcióval” csináltunk közel 10 milliós bevételt 3 hét alatt).

Összefoglalás

Az örökzöld Facebook kampányoknál jelenleg nem sok kifinomultabb módszer van a social median történő eladásra. Egyszerűen imádom, hiszen szinte szó szerint csak egyszer kell vele dolgoznom, mégis bizonyítottan hozza az eredményeket.

Ne feledd, ha te is fel szeretnél építeni egy hasonló kampányt, akkor erre a 3 fő lépésre koncentrálj!

 1. Először a teljesen idegeneket megcélozva építs fel a branded. Mutatkozz be nekik, ismerkedj meg velük, és alakítsd ki a bizalmat. Ebben segítségedre lesznek a vásárlói útvonalak.
 2. Ezután nézd meg mi érdekelte őket a weboldaladon, és ajánlj fel egy lead magnetet, ami az adott témát még tovább fejtegeti.
 3. Végül pedig az ismeretségeteket felhasználva zárd le a folyamatot és fejezd be az eladást.

Te már használsz örökzöld Facebook hirdetéseket? Ha igen, oszd meg velünk az eredményeket!

Ha az alapokkal tisztában vagy, akkor a Facebook Mesterkurzus a legjobb választás számodra. A Mesterkurzusban nemcsak a részletes technikai beállításokat mutatom meg Neked, hanem átadom a már letesztelt, bevált, működő stratégiát is, amit több év alatt, több tucat tanfolyamot elvégezve, több tízmillió forintot elhirdetve tapasztaltam ki.

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek jutalmazd a munkánkat egy lájkkal és megosztással! :)

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük