A ChatGPT használatának TITKA

A ChatGPT használatának TITKA

Ha a szöveges formátum helyett inkább inkább videót néznél:

A mesterséges intelligencia (AI) világában járva egy olyan fogalommal találkoztam, ami már hónapok óta foglalkoztat: a prompt engineering. Az elmúlt időszakban mélyre ástam magam az AI témában, és úgy vélem, hogy hamarosan ez egy új szakma alapjait fogja képezni.

Mi az a prompt engineering?

A prompt engineering lényegében azt írja le, hogy hogyan alkotjuk meg a lehető legjobb parancsokat egy AI számára, annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. A prompt, vagyis a parancs az, amit egy mesterséges intelligenciához, mint például a ChatGPT-hez adunk. Az „állítsd össze a BOOM Marketing online marketing stratégiáját” egy tipikus példa a prompt-ra. A prompt lehet alap, vagy lehet részletes – több szintje és hatékonysága van.

A prompt engineering pedig egy olyan készség, ami segít nekünk a legjobban megformálni és szerkeszteni az adott parancsokat. Ez különösen fontos egy olyan mesterséges intelligencia esetében, mint a ChatGPT, de még fontosabb a DALL-E vagy a Jasper esetében, ahol képeket generálunk a parancsaink segítségével. Például: „csinálj nekem egy repülő malacot, Van Gogh stílusában, olajvásznon”.

Úgy gondolom, a prompt engineering egy rendkívül fontos készség lesz a jövőben. Ahogy a Facebook hirdetések kezelése technikai támogatást és stratégiai tudást igényel, a jövőben hasonló szerepe lehet a prompt mérnöknek, aki segít a cégeknek abban, hogy hogyan használják a különböző AI eszközöket. Elképzelhető, hogy valaki mint alkalmazott, vagy alvállalkozóként fogja ezt a szakmát művelni, és több cégnek fog segíteni, hogy a lehető legjobban tudják kihasználni az AI-eszközöket, és kihozzák belőlük a lehető legjobb eredményeket.

A Photoshop használatához hasonlóan, bárki megvásárolhatja és használhatja ezeket az AI eszközöket, de nem mindenki ért hozzá olyan szinten, hogy az igényeinek megfelelő eredményeket tudja elérni. A prompt engineering terén még csak a kezdeti lépéseknél tartunk, de már látszanak az első eredmények. Például, ha a ChatGPT-hez egy általános kérdést teszünk fel, mint például „milyen egy jó online marketing stratégia?”, akkor valószínűleg egy egyszerű, általános választ kapunk. Egy ilyen válasz nem rossz, de legtöbbször nem nyújt konkrét segítséget.

Azonban, ha három varázsszót használunk a parancsunkban, sokkal jobb eredményeket érhetünk el. Ezek a varázsszavak: „csinálj úgy, mint”. Tehát ha úgy fogalmazunk, hogy „viselkedj úgy, mintha online marketing szakember lennél, és segíts megtervezni a vállalkozásom online marketing stratégiáját”, akkor sokkal részletesebb és hasznosabb választ kapunk. Ez a kis trükk már a prompt engineering része, mivel az a célja, hogy a legjobb eredményt érjük el a használt szoftverrel.

Bármilyen furcsán is hangzik, a prompt engineering egy összetett és nagyon új terület, amely az AI technológiák fejlődésével egyre inkább fontossá válik. A kérdés már csak az, hogy hogyan kezdjük el használni ezt a technológiát és milyen eredményeket érhetünk el vele. Véleményem szerint a prompt mérnök szakma jövője igéretes, és izgalmas lehetőségeket tartogat mind a vállalkozások, mind a szakemberek számára.

Végezetül kíváncsi vagyok a te gondolataidra, véleményedre erről a témáról. Ha már használod és tesztelted ezeket az AI szoftvereket, szeretném tudni, mit gondolsz és hogy segít-e neked az, amit itt elmondtam. Ha pedig még nem használtad őket, szeretném megtudni, miért nem kezdtél még bele.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük