Prompt Engineering – Így használd az AI-t online marketingben

Prompt engineering alapjai

Ez az írás az AI tematikánk második cikke. Ha lemaradtál volna az elsőről, akkor itt éred el.

Remélem az előző cikkem hasznosnak bizonyult számodra és már alig várod, hogy még többet megtudj erről a fantasztikus technológiáról.

Ma egy izgalmas témában fogunk elmélyedni: a prompt engineeringben!

Ebben a cikkben bemutatom, hogyan tudod ezt a módszert alkalmazni a saját mindennapi munkádban online marketingesként vagy vállalkozóként.

Javaslom olvasd végig ezt a cikket, mert találsz benne majd egy nagyon érdekes tényt (amit most még nem akarok lelőni). 😉

Na szóval, ebben a cikkben a prompt engineering alapjaiba nyerhetsz bepillantást és megtanulhatod, hogyan épül fel egy tökéletes parancs.

Ne aggódj ha még nem vagy teljesen otthon a ChatGPT világában, mert minden szakzsargont és alapfogalmat érthetően magyarázok majd el a cikk során.

Kezdjük is a legégetőbb kérdéssel… mégis mi a fene az a prompt engineering?

Mi az a prompt engineering?

Sajnos jó magyar kifejezést még nem tudok rá, de a prompt engineering a parancsadás művészete. A “prompt engineer” lényegében egy olyan személy, aki 110%-osan ki tudja használni az AI szoftvereket képességeit.

Ez talán elsőre furcsának tűnhet, de ha belegondolsz rengeteg ilyen szakma létezik.

Ott vannak például a grafikusok, akik mesteri szinten használják a Photoshopot vagy a Canvát, vagy a PPC menedzserek, akik a különböző social media platformok rendszereit ismerik jobban, mint a tenyerüket.

A prompt engineer tehát egy nagyon is valós szakma, ami az USA-ban már egyre népszerűbb, ráadásul nem is gyenge kezdő fizetéssel (jelenlegi árfolyamon 50-70 millió forint / év).

Na de mégis hogyan jön ez az online marketinghez?

A ChatGPT és az online marketing kapcsolata

A ChatGPT alkalmazása az online marketing területén (is) rengeteg lehetőséget kínál.

Az AI által generált tartalom, kreatív ötletek vagy akár támogatás a rutinfeladatokban mind hozzájárulhatnak vállalkozásod növekedéséhez és hatékonyságához.

Egy korábbi cikkemben már részletesen is bemutattam hogyan használhatod a ChatGPT-t vállalkozóként vagy online marketingesként, de alább egy pár ötlet, hogy mégis miben érdemes gondolkoznod.

 • Tartalomkészítés és -optimalizálás: A ChatGPT segítségével könnyedén generálhatsz blogbejegyzéseket, termékleírásokat, hírleveleket vagy akár közösségi média bejegyzéseket. Ráadásul az AI képes szem előtt tartani a SEO elveket is, így optimalizált tartalmat készíthetsz a keresőmotorok számára.
 • Reklámszövegek és hirdetések: A ChatGPT segítségével kreatív és hatékony reklámszövegeket írhatsz, amelyek felkeltik az olvasók érdeklődését és növelik a konverziós arányt. Az AI képes figyelembe venni az adott célközönséget és ennek megfelelően személyre szabott hirdetéseket generálni.
 • Kutatás és elemzés: A ChatGPT használatával gyorsan és hatékonyan végezhetsz piackutatást, versenytárs-elemzést vagy akár ügyfél-visszajelzések összegzését. Az AI képes feldolgozni a nagy mennyiségű információt és lényegre törő összefoglalót készíteni a számodra.
 • Stratégiai tervezés: A ChatGPT használatával új ötleteket és javaslatokat kaphatsz az online marketing stratégiád kidolgozásához. Az AI képes figyelembe venni a piaci trendeket és a vállalkozásod céljait, így segíthet abban, hogy versenyképes és hatékony terveket készíts.
 • Ügyfélszolgálat és kommunikáció: A ChatGPT alkalmazásával automatizálhatod az ügyfélszolgálatot, így gyorsabb és hatékonyabb válaszokat kínálhatsz ügyfeleidnek. Az AI képes a személyre szabott és emberközpontú kommunikációra, ami javítja az ügyfél-elégedettséget.

Ez persze csak egy pár példa arra, hogy milyen területeken használhatod a ChatGPT-t. Ebben az útmutatóban összesen 70 feladatkörhöz találsz parancsokat (összesen több mint 1.000 db parancs vár arra, hogy azonnal elkezdd használni).

A cikk további részében részletesen is bemutatom, hogy hogyan építhetsz hatékony parancsokat a ChatGPT számára és hogyan használhatod ezeket a módszereket a munkád során.

Így épül fel a tökéletes parancs

A parancsok – angolul prompt-ok – a ChatGPT számára adott utasítások, amelyek alapján az AI válaszokat generál.

A parancsok segítségével tudsz kommunikálni a ChatGPT-vel és megkérni, hogy segítsen bizonyos feladatokban. Az alábbiakban röviden áttekintjük a parancsok alapjait, hogy jobban megértsd, hogyan építsd fel őket és hogyan használd őket a munkád során.

Mi az a parancs?

A parancs egy olyan szöveges utasítás, amelyet a ChatGPT-nek adsz, hogy meghatározd, milyen feladatot végezzen el az AI. A parancsoknak egyértelműeknek és pontosnak kell lenniük, hogy az AI megértse az igényeidet és megfelelő választ tudjon adni.

Hogyan épül fel egy parancs?

Egy jól megtervezett parancs több elemet is tartalmazhat, amelyek segítenek az AI-nak a feladat elvégzésében és a megfelelő válasz létrehozásában.

A tökéletes parancs 7 fő elemből áll:

 • „Helyzetbe hozás”: Segít meghatározni az AI személyiségét és a válasz hangnemét.
 • Feladat leírása: Világosan és pontosan kell leírnod, hogy mi a ChatGPT feladata.
 • Korlátozó tényezők: Tisztázd, milyen szabályoknak kell az AI-nak megfelelnie a válasz generálása során.
 • Példák: Adj néhány példát arra, hogy milyen válaszokat vársz el az AI-tól.
 • A „jó” definiálása: Adj iránymutatást arra, milyen minőségű választ szeretnél kapni.
 • Apróbb lépésekre bontás: Határozd meg, milyen lépéseket kell az AI-nak megtennie a válasz elkészítéséhez.
 • Formátum meghatározása: Add meg, hogy milyen formátumban várod a választ.

Bármelyik elemet is kihagyod – vagy egyszerűen csak rosszul alkalmazod – azzal megsokszorozod az esélyét annak, hogy a végeredmény használhatatlan lesz.

Miért fontosak a parancsok?

A parancsok azért fontosak, mert az AI teljesítménye és hatékonysága nagymértékben függ attól, mennyire jók az általad adott utasítások.

Ha a parancsok egyértelműek és pontosak, akkor az AI gyorsan és hatékonyan dolgozik és jobb minőségben végzi el a kiadott feladatot. Ha viszont a parancsok nem világosak vagy hiányosak, akkor az AI válasza kevésbé lesz hasznos, és több időt kell rászánnod a válaszok javítására és finomítására.

A parancsok alapjainak megértése és azok hatékony alkalmazása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a ChatGPT-t sikeresen használhasd. A következő szakaszokban részletesebben foglalkozunk a parancsok különböző elemeivel, és megmutatjuk, hogyan használd őket a legjobb eredmény elérése érdekében.

A tökéletes parancs felépítése: az elemek megértése

Ebben a szakaszban áttekintjük a tökéletes parancs felépítését és megvizsgáljuk azokat az elemeket, amelyeket figyelembe kell venned a ChatGPT hatékony és pontos irányítása érdekében. Minél jobban érted ezeket az elemeket, annál könnyebben alkalmazhatod őket a mindennapok során.

„Helyzetbe hozás”

A legtöbb esetben fontos, hogy mindenekelőtt „helyzetbe hozd” az AI-t.

Például ha egy online marketing kampány szövegét szeretnéd megíratni, akkor érdemes elmondani, hogy milyen termékről vagy szolgáltatásról van szó és milyen célközönséget célzol meg. Az alap „helyzetbe hozáshoz” nekem a „viselkedj úgy mint…” az egyik kedvenc parancsom.

Példa: „Azt akarom, hogy úgy viselkedj, mint egy marketinges. Amikor arra kérlek, hogy írj valamit, azt akarom, hogy meggyőző hangon írj, mint egy marketinges. Bármit kérek tőled, annak az a célja, hogy eladj valamit valakinek. Ha érted, győzz meg arról, hogy érted”.

Ezt a parancsot (is) megtalálod az ingyenesen letölthető ChatGPT parancsgyűjteményünkben (67 db parancsot tartalmaz).

Feladat leírása

A következő elem a feladat pontos leírása.

Itt kell meghatároznod, mit szeretnél elérni a ChatGPT-vel. Ilyen például egy blogbejegyzés megírása, egy marketing stratégia kidolgozása vagy egy e-mail sablon létrehozása. Minél egyértelműbb és részletesebb a feladatleírás, annál pontosabb eredményt kapsz.

Korlátozó tényezők

A viselkedési útmutatók és a korlátozó tényezők segítenek abban, hogy az AI a megfelelő módon és kereteken belül dolgozzon.

Például, ha azt szeretnéd, hogy a ChatGPT rövid és tömör válaszokat adjon, akkor ezt kifejezetten jelezd a parancsban.

Ez egy opcionális elem, de nagyon sokat használom, hiszen a legtöbb esetben van valamilyen korlátozó tényező, amit figyelembe kell venni (pl.: hiába tervez egy marketing stratégiát havi 5 milliós büdzsére, ha a költségkeretünk 200 ezer forint).

Példák

A példák az AI számára hasznosak lehetnek a megértés és a kívánt eredmény elérésében.

Ha van valami konkrét elképzelésed a kimenet formátumáról, akkor érdemes bemutatni egy vagy több példát, hogy az AI könnyebben megérthesse, mit szeretnél elérni.

A „jó” definiálása

A „jó” definiálása segít az AI-nak megérteni, milyen eredményt tartasz elfogadhatónak. Ebben az esetben érdemes megjelölni a kívánt minőségi szintet, például hogy a válaszok legyenek jól szerkesztett, érthetőek és informatívak.

Formátum meghatározása

Sokan csak egyszerű szöveges válaszokat kérnek a ChatGPT-től, pedig ettől sokkal több mindent tud. Képes kódokat írni (például egy egyszerű játékot is megír Neked), de akár JSON, CSV vagy táblázatos formátumban is meg tudja adni a válaszokat.

Apróbb lépésekre bontás

Az elvárt lépések ismertetése segít az AI-nak abban, hogy pontosabban megérthesse, hogyan szeretnéd, hogy a feladat végrehajtásra kerüljön.

Ide tartozhatnak a folyamat egyes részfeladatai, illetve a sorrend, amelyben ezeket el szeretnéd végeztetni.

Például ha egy blogbejegyzést szeretnél vele íratni, akkor először össze tudja állítani a cikk vázlatát, majd ezután lépésenként ki tudja azokat dolgozni.

És ha már erről van szó, jöjjön a csattanó…

Ezt a cikket nem én írtam!

De nem ám.

Összesen 32 percet foglalkoztam vele, amiben benne van a tervezés, a ChatGPT lebriefelése, a tartalom átemelése a blog oldalunkra és a szerkesztés is.

Ez egyszerűen zseniális egy ~1.300 szavas szakmai anyagért, hiszen nemrég még 8-10 órákat tettem bele egy-egy ilyen minőségű cikk elkészítésébe.

Ez az AI – és a prompt engineering – varázsa.

Ráadásul a legújabb oktatóanyagom utolsó moduljában – ami a ChatGPT Mesterkurzus névre hallgat – lépésről lépésre bemutatom, hogy hogyan írtam meg ezt a cikket. Látni fogod, hogy milyen parancsokat használtam, milyen lépéseken mentem végig és hol kellett belenyúlnom a folyamatba.

Ha érdekel, itt lecsaphatsz rá.

Most tényleg jókor vagy jó helyen. Most még versenyelőnyre tehetsz szert, de ki tudja ez a lehetőség meddig tart.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük