BOOMCast SHORTS – Buyer personák… mennyi az annyi?

BOOMCast Shorts - Buyer Personák… mennyi az annyi?

Ebben az adásban azt a gyakran felmerülő kérdést válaszolom meg, hogy vajon hány különböző buyer personát (másnéven avatárt) érdemes csinálnia egy magyar KKV-nek.

Alakítsd Te a műsort és csatlakozz a BOOMCast zárt Facebook csoportjához, ahol beszélgethetsz a hallgatóinkkal és akár személyesen tőlünk is kérdezhetsz!

Az adásban említett linkeket itt találod:

Az alábbi felületeken éred el az adást:

  1. YouTube link
  2. Spotify link
  3. Apple Podcast link

Ha inkább olvasni szeretnél, akkor alább találod az adás szöveges átiratát.

Buyer Personák… mennyi az annyi? – SZÖVEGES ÁTIRAT

Ez itt a BOOMCast SHORTS, Balogh Dáviddal.

Nemrég felmerült kérdésként a Facebook csoportunkban, hogy túl sok buyer persona van és hogyan érdemes priorizálni közöttük!? Ez egy nagyon jó kérdés, ami viszont felvet egy másikat, hogy mégis hány buyer personánk legyen!?

Ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket meg tudjuk válaszolni, először is gondoljuk át, hogy mégis mi az a buyer persona. A buyer persona vagy magyarul több helyen avatárként is lehet vele találkozni, az ugye egy részletes leírás az ideális vásárlónkról. Ahol ott van, hogy mennyi idős, milyen nemű, hol dolgozik, hol lakik, családos, egyedülálló, gyerekes, nem gyerekes, stb., stb., stb.

Ez ugye azt a célt szolgálja, hogy legyen előttünk az, hogy kit keresünk és hogy neki milyen problémái lehetnek, milyen vágyai lehetnek, hogyan tudunk rá hatni, mit kell kommunikálnunk ahhoz, mit kell kiemelnünk a kommunikációnkban ahhoz, hogy meg tudjuk szólítani és úgy érezze, hogy igen, ők hozzám szólnak, igen, tudják, hogy mire gondolok, tudják, hogy miről beszélek.

A buyer persona tehát ezt a célt szolgálja és ebből jön a kérdés, egy tök valid kérdés, hogy mi van akkor, ha nagyon nagyon sok buyer personája van valakinek. Én azt mondom, saját tapasztalataim alapján és amit látok az ügyfeleinknél is, hogy egy hazai KKV-nak, egy magyar piacon működő KKV-nak, 2-4 buyer persona tökéletes. Van több biztos, hogy van több, de eltörpül valószínűleg százalékos arányban a potenciális ügyfelek, vásárlók között, az a maradék negyedik, ötödik, hatodik, hetedik buyer persona. Szóval én azt mondom, hogy 2, 3, talán 4 buyer persona az, amit érdemes részletesen kidolgozni és amit még lehet követni.

Ami viszont sokkal fontosabb, a buyer personánál is fontosabb, azok a szegmensek. És sokan ezt nem veszik már figyelembe, hogy oké, vannak buyer personák, viszont azon belül vannak szegmensek is és a szegmens igazából a buyer persona és a vásárlói útvonal kombinációja. A vásárlói útvonalról is készítettem korábban adást és cikket is írtam a blogra, ezeket belinkeljük az adás alá, hogy ha érdekel, részletesebben is.

Az a lényeg, hogy van egy buyer personád, mondjuk nálunk egy huszonéves, fiatal marketinggel ismerkedő friss vállalkozó, oké ez egy buyer persona. Viszont ezen belül két szegmenst is tudok kialakítani, mert vannak azok a kezdő vállalkozók, akik tényleg idézőjelben nulláról indulnak, és nekik nincs pénzük marketingre, inkább az idejüket teszik bele és saját maguk csinálják meg a dolgokat csak azért, hogy be tudjon indulni.

Mi erre készítettünk egy szegmenst, ez a „csináld magad” szegmens, nekik elsősorban oktatóanyagokat szoktam ajánlani, a publikált blog cikkeinket, podcast adásokat, YouTube videókat, szóval azokat az ingyenes tartalmakat és idézőjelben belépő tartalmakat, amiket szoktunk gyártani.

Viszont vannak azok a kezdő vállalkozók, huszonéves vállalkozók, akiknek lehet, hogy van már annyi félretett pénze, hogy beindítson egy új businesst és jól akarja csinálni már a legelejétől kezdve és ő azt mondja, hogy ezt és ezt és ezt a területet én profiknak akarom adni, nem akarok vele foglalkozni, tudom, hogy jobban megcsinálják és inkább rászánom a pénzt. És ilyen vállalkozók is vannak, ilyen marketingesek is vannak, ők pedig a „megcsináljuk helyetted” szegmensbe tartoznak, mi ezt így neveztük el.

Nekik pedig szolgáltatásokat kínálunk és látod, ezért fontos az, hogy oké legyenek buyer personák, de a buyer personákon belül legyenek különböző szegmensek, mert egy adott buyer persona nem fed le mindenkit abból a csoportból, mert ott egyszerűen nem vesszük figyelembe az élethelyzetet. Oké, hogy valaki huszonéves, oké, hogy megyeszékhelyen lakik, oké, hogy most került ki az egyetemről, de lehet ilyen és lehet olyan helyzetben is, akkor pedig az igényei, a problémái és az elvárása is mások lesznek.

És ezért nagyon fontos az, hogy gyűjtsünk adatokat, ezt nagyon sokszor elmondtam, saját adatokat és, hogy építsünk egy saját adatbázist, elsősorban email marketinggel, mert akkor tudunk utána szegmentálni, tudunk profilozni viselkedés alapján és nem kell arra korlátozódnunk, hogy oké huszonéves fiatal vállalkozó, neki ezt ajánlom, hanem azt tudom mondani, hogy huszonéves fiatal vállalkozó ebben a szegmensben, neki ezt ajánlom.

És ha így gondolkozol, akkor egyébként a buyer personák fontossága is eltörpül idővel, mert addig jó, hogy tudd, hogy kit keresel, tudd, hogy kivel kommunikálsz, de ez idővel természetes lesz, amikor elég ideje van valaki egy vállalkozásban. Ott viszont már sokkal fontosabb az, hogy milyen szegmensbe tartozik valaki, mert ha valaki nálunk a „csináld magad” szegmensbe tartozik, akkor tök mindegy, hogy huszonéves, vagy az ötvenes éveiben jár, ugyanaz lesz neki a megoldás, ugyanarra vágyik, ugyanazok a problémái és ugyanaz a termékünk oldja majd ezt meg.

Szóval remélem ez válasz volt a kérdésre és remélem, hogy hasznos gondolatokat tudtam itt megosztani.

És ennyi lett volna a mai BOOMCast SHORTS.

Ne felejts el feliratkozni a csatornánkra, mert hetente két új adással is jelentkezünk.

És érdemes belépned a zárt Facebook csoportunkba is, ahol akár személyesen velünk is beszélgethetsz, de kérdéseket is tehetsz fel és a közösségünk tagjait is megtalálod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a https://boommarketing.hu/fbcsoport linken keresztül.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük