Facebook hirdetés alapok – Így készíts profitot termelő hirdetéseket!

Facebook hirdetés alapok - Így készíts profitot termelő hirdetéseket!

Te is csak szenvedsz a Facebook hirdetéseiddel, de nem tudsz rájönni hol a hiba? Összedobsz egy kampányt, de a Facebook csak viszi a pénzedet? Nem látod át a kampányok, hirdetéssorozatok és hirdetések szerkezetét? Esetleg a célközönségek funkcióival nem vagy tisztában?

Ne aggódj, segítek!

Ismét összeállítottam egy ultrahasznos cikket (ahogy azt már megszokhattad), amiben megosztom veled a Facebook hirdetések készítésének alapjait, amit természetesen megfűszereztem az általunk már kitapasztalt módszerekkel is.

A cikkben beszélünk a:

 • Facebook hirdetések hierarchiájáról (3 szint)
 • a hirdetési fiók létrehozásáról
 • a konverziókövetés beállításáról
 • a kampányok céljairól
 • a célközönségek típusairól
 • az elhelyezések fontosságáról
 • a költségkeret, ütemezés és optimalizálás beállításairól
 • és a kampányok kielemzésének menetéről is

Nem is húzom tovább az időt, vágjunk bele!

A Facebook hirdetések felépítése

Az első és legfontosabb dolog – amit újdonsült hirdetőként meg kell tanulnod – az a Facebook hirdetések struktúrája. Ez nagyon fontos, hiszen csak így tudod logikusan felépíteni a kampányaidat, ami nem csak az átláthatóság szempontjából lesz nagyon fontos, de egy jól struktúrált kampány általában jobban is teljesít (értsd: olcsóbban tudsz majd hirdetni).

A Facebook kampányok 3 fő „szintből” állnak:

 • Kampány (Campaign)
 • Hirdetéssorozat (AdSet)
 • Hirdetés (Ad)

Egy kampány több hirdetéssorozatot, és egy hirdetéssorozat több hirdetést is tartalmazhat. Ha van például egy kampányod, amiben 2 hirdetéssorozat van, és mindegyik hirdetéssorozatban 2-2 hirdetés, akkor abban a kampányban összesen 2+2=4 hirdetést indítasz majd el.

facebook kampány struktúra

Ezek helyes használatával nem csak a költségkeretedet tudod majd eredményesebben felhasználni, de a későbbiekben csak így fogsz tudni jól mérhető A/B teszteket végezni.

AJÁNLOTT CIKK: Mi is az az A/B tesztelés?

Mielőtt elindíthatnád életed első Facebook hirdetését…

Nagyon fontos, hogy – mielőtt még elkezdenél hirdetni – megfelelően állítsd be a Facebook hirdetési fiókodat, különben sok-sok problémába ütközhetsz a jövőben… sőt, a Facebook akár még le is tilthatja a hirdetéseidet (vagy a komplett hirdetési fiókodat).

Jól figyelj, mert a következő pár pont lesz a Facebook marketinged alapja… ezeket mindenképpen végezd el!

A sikeres Facebook hirdetések receptje

Több mint 100.000 hirdetés kielemzése alapján készítettem el ezt a részletes útmutatól arról, hogy mi a sikeres Facebook hirdetések receptje. Az INGYENES LETÖLTÉSHEZ kattints a képre!

1. Hozz létre egy hirdetési fiókot

Először is létre kell hoznod a hirdetési fiókodat, hiszen ezen keresztül tudod megcsinálni és menedzselni az összes Facebook (és Instagram) hirdetésedet.

Ehhez a Facebook saját hirdetéskezelőjét használjuk, amit pontosan erre a célra fejlesztettek le. A hirdetéskezelőben láthatod a különböző hirdetési fiókjaidat (igen, többet is kezelhetsz) és minden olyan információt, ami a kampányaidhoz kapcsolódik (pl.: számlázási beállítások, fizetési módok, célközönségek, hirdetések teljesítménye stb).

A hirdetési fiók létrehozásához nyisd meg a hirdetéskezelőt (vagy egyszerűen csak kattints ide) és kövesd az utasításokat. Nem nagy ördöngősség, de arra nagyon figyelj, hogy jól állítsd be a pénznemet és az időzónát, mert ezt később nem tudod már módosítani.

Ha már van hirdetési fiókod és véletlenül nem állítottad be ezeket az sem olyan hatalmas probléma, de egy kicsit gyakorolnod kell majd a fejben számolást…

BÓNUSZ: Az ingyenes e-bookunkban konkrét útmutatást kapsz ahhoz, hogy hogyan készí­ts eredményes Facebook hirdetéseket. Ha már hirdetsz Facebookon, akkor miért ne tehetnéd azt profi módjára? :) Küldd el emailben!

2. Telepítsd a Facebook Pixelt – NE HAGYD KI EZT A LÉPÉST!

A Facebook Pixel egy követőkód, melynek segítségével a Facebook rendszere képes arra, hogy a lehető legpontosabban meghatározza a hirdetéseid teljesítményét. Lényegében ez a Google Analytics kód Facebookos megfelelője.

A Pixel egy pár soros kódrészlet, amit a weboldalad forráskódjában kell elhelyezned. Ennek menetéről korábban már írtam egy cikket, így most nem ismételném önmagam, de az alábbi linkre kattintva megtalálod ezt a részletes kis leírást is.

AJÁNLOTT CIKK: Minden, amit a Facebook Pixelről tudnod kell!

Ha WordPress alapú weboldalad van, akkor könnyű dolgod lesz (még akkor is, ha nem értesz a programozáshoz), mert többféle plugin segítségével is elhelyezheted a Facebook követőkódját az oldaladon. Manapaság a kedvencem a PixelYourSite, ami telepítés után szó szerint elvégzi helyetted az összes szükséges beállítást.

A telepítése és beállítása nagyon egyszerű, de ha mégis elakadnál – vagy a profibb eseményeket is használni szeretnéd – akkor a Sprint anyagunkban ehhez is találsz lépésről-lépésre videós segítséget!

Az első Facebook hirdetési kampányod beállításai

Ha már létrehoztad a hirdetési fiókod, telepítetted a Facebook Pixelt és beállítottad a konverziókövetést is, akkor jöhet az igazi meló: megalkotni életed első Facebook hirdetését.

Emlékszel még mi az a 3 szint, amiből a Facebook hirdetések állnak?

 • Kampány (Campaign)
 • Hirdetéssorozat (AdSet)
 • Hirdetés (Ad)

Ahogy a bevezetőben már tisztáztuk, minden egyes kampány több hirdetéssorozatot, és minden egyes hirdetéssorozat több hirdetést is tartalmaz(hat), de most az egyszerűség kedvéért mindenből csak egyet csinálunk (nyugi, később ráérsz majd figurázni a dolgokat).

Válaszd ki a kampány célját!

Egyértelmű, hogy a Facebookos hirdetésekkel is ugyanaz lesz a célod, mint bármelyik más felületen feladott hirdetéssel: például vevőszerzés, leadgenerálás, brandépítés. Nagyon fontos, hogy minden egyes kampány indításakor végig kell gondolnod, pontosan mit is szeretnél elérni az adott kampánnyal, mert egy kampánynak mindig csak egy (fő) célja lehet.

Bármi is legyen ez a cél, egy pár szempontot mindig érdemes figyelembe venned a hirdetéseid elkészítése előtt.

 • Oldj meg egy problémát – A követőid imádni fogják, ha olyan tartalmat teszel eléjük, ami valamilyen problémájukat oldja meg. Tökéletes példa erre ez a cikk, amit éppen olvasol. Szeretnél Facebookon hirdetni, de még nem látod át teljesen a rendszert… ez a cikk pedig pontosan ezt a problémádat oldja meg (remélem), amiért hálás vagy nekem (remélem). Ja – és ha már hálás vagy – csak szólok, hogy egy like-ot megköszönök! :)
 • Maradj emberi – A közösségi média nem az a felület, ahol túlzottan udvariaskodnod kellene. Ha belefér a branded alapelveibe, akkor nyugodtan tegeződj, poénkodj és barátkozz a követőiddel. Hidd el, sokkal jobban szeret majd érte a közösséged, hiszen nem csak egy „karót nyelt” cég leszel a szemükben, hanem egy jófej „barát”.
 • Készíts kiemelkedően jó tartalmat – Minél jobb tartalmat gyártasz (cikket, képet, videót, Facebook live-ot, stb), annál nagyobb az esélye, hogy mások is megosztják azt a saját oldalukon/hírfolyamukban. Így lényegében ingyenesen juthatsz el még több emberhez.
 • Használj CTA-t – A CTA (Call to Action) egyszerűen egy felhívás arra a következő lépésre, amit a követőiddel el szeretnél végeztetni (töltsd le, iratkozz fel, oszd meg, vásárolj, stb). Akkor jó egy CTA, ha témában teljesen kapcsolódik a jelenlegi lépéshez. Ahogy például olvasod ezt a cikket, a következő logikus lépés a Facebookos e-bookunk letöltése, ami még sokszor ennyi hasznos infót tartalmaz. Ez az igazi win-win szitu.
 • Minden legyen mérhető – Sokan elsiklanak felette, pedig hihetetlenül fontos lenne, hogy a folyamatod minden egyes szintje pontosan mérhető legyen. Ha látod, hogy mi teljesít rosszul, akkor azt is tudni fogod, hogyan javíthatnád ki a hibákat.

Oké, tisztáztuk a fő szempontokat, jöjjön hát a kampány céljának kiválasztása.

facebook hirdetés kampánycélok

A fenti képen láthatod, hogy a cikk írásának pillanatában éppen milyen kampánycélok közül választhatunk Facebook hirdetés létrehozásakor (a lista folyamatosan változik, ahogy a Facebook fejleszti a platformot).

Ne ijedj meg a túl sok opciótól, mert az esetek 98%-ában a Forgalom, az Aktivitás és a Konverziók célt használjuk. Az összes jól bevált hirdetési mód ezzel a 3 kampánycéllal készül, így az sem gond, ha a többivel egyelőre egyáltalán nem foglalkozol.

Most a bemutató kedvéért a Forgalom céllal készítünk egy kampányt, ami a külső oldalakra való forgalomterelésben jeleskedik. Webshopot, weboldalt, landing page-et (bármit, ami elviszi a felhasználót a Facebook felületéről) ezzel érdemes hirdetned. Pontosabban vagy ezzel, vagy a Konverziók kampánycéllal, de ez már egy következő beszélgetés témája lesz.

Oké, a kampányunk beállítása lényegében ennyi volt, jöjjön hát a hirdetéssorozat szint!

AJÁNLOTT CIKK: A szegmentáció alapjai – így csinálj bárkiből vásárlót

Ezeket állítsd be a hirdetéssorozatoknál

Ha mindent jól csináltál, akkor a következő képernyőn a hirdetéssorozat beállításai fogadnak majd, ami több különböző szakaszra van bontva.

Haladjunk szépen sorban, megmutatom melyik opcióval mit tudsz beállítani.

1. Forgalom

Mivel most egy landing page-et hirdetünk a teszt kampányunkban, ezért biztosra kell mennünk, hogy az oldal tetején a Forgalom részen a Webhely opció van bejelölve.

Ezzel jelezzük a Facebook számára, hogy hová fogjuk irányítani a hirdetésre kattintókat.

facebook hirdetés forgalom célja

2. Célközönség

Ha ezzel is készen vagy, akkor következőnek a célközönséget kell meghatároznod. Ha rendszeres követőnk vagy már, akkor biztosan tudod, hogy a célközönség az egyik legfontosabb eleme bármely Facebook hirdetésnek.

Itt tudod meghatározni, hogy kik lássák (és ami még fontosabb, hogy kik ne lássák) a hirdetéseidet.

Ez azért kritikus pont, mert a Facebook általában CPM alapon számítja fel a hirdetési költséget. Ez azt jelenti, hogy 1.000 megjelenítés kerül neked valamennyi forintba. Lehet, hogy 50 forintból érsz el ezer embert, de az is lehet, hogy 50.000-ből (mindkettőre van példa). A lényeg, hogy minél pontosabban lövöd be a célközönséget, a hirdetésed annál jobban „betalál” majd, és így nem kell feleslegesen fizetned több ezer olyan embernek való megjelenésért, akiket amúgy nem is érdekel az ajánlatod.

Egyébként érdemes egy kicsit mindig előre dolgozni és a Hirdetéskezelőben található Célközönség menüpont alatt még a kampány megkezdése előtt összeállítani a célközönségeket. Így a hirdetéssorozat beállításainál már csak ki kell választanod a kész közönségeket a listából.

célközönségek menüpont facebookon

A Facebook egyébként 3 fő kategóriába sorolja a célközönségeket:

 • Egyéni célközönség
 • Mentett célközönség
 • Hasonmás célközönség

Tudom, hogy ezek is eléggé ködös fogalmak, ezért most röviden elmagyarázom melyik célközönséget mire tudod majd használni.

Egyéni célközönség

Az egyéni közönség rendkívül hasznos tud lenni nekünk hirdetőknek, hiszen lényegében ez a Facebook remarketing kampányok kulcsa. Többféle forrásból is tudsz majd egyéni közönségeket készíteni, de a 2 legáltalánosabban használt mindenképpen a fáljból feltöltött és a webhelyforgalom alapján generált listák lesznek.

Jelenleg egyébként az alábbi forrásokból tudsz ilyen közönségeket generálni.

Facebook egyéni célközönség lehetőségek

Ahogy a fenti képen is láthatod, egyéni célközönséget sokféle forrásból készíthetsz, de ezek közül első körben bőven elég 4 lehetőséggel foglalkoznod:

 • Ügyféllista: feltöltheted például a CRM-ben elmentett kontaktjaidat, vagy a webshopodban gyűjtött korábbi vásárlóid listáját. Így hirdethetsz nekik, de akár hozzájuk hasonló embereket is kereshetsz a hasonmás célközönségek segítségével (erről hamarosan olvashatsz).
 • Webhely: Közönséget generálhatsz a weboldalad látogatóiból. Megcélozhatod például azokat, akik az elmúlt 30 nap során jártak a weboldaladon, de finomíthatod további események alapján is (például aki egy bizonyos terméket megrendelt a webshopodból az elmúlt 14 nap során). Ezt a közönségtípust kell majd használnod szegmentált remarketing kampányok indításához és a konvertálók kizárásához is.
 • Instagram fiók és Facebook oldal: Hasonlóan működik a webhelylátogatókhoz, csak itt a posztjaidra reagálókat, a kommentelőket, az oldaladnak üzenetet küldőket, vagy akár a követőidet tudod megcélozni.

Az egyéni célközönségeket a remarketing hirdetések létrehozásához tudod majd használni (feltéve, hogy telepítetted a Pixelt a weboldaladra, ahogy azt a cikk elején már említettem).

A Facebook remarketing kampányokról most nem beszélünk részletesen, de ha érdekel a téma, akkor az alábbi két cikket elolvasva te is seperc alatt profi remarketing hirdetéseket dobhatsz össze.

AJÁNLOTT CIKK: Minden, amit a Facebook remarketingről tudnod kell! és Facebook remarketing hirdetések… mesterfokon!

Mentett célközönség

A legismertebb és legalapabb közönségtípus, amit szinte minden Facebookos ismer. Bár szerintem kicsit megtévesztő a név (hiszen minden célközönséget elmenthetünk), de mentett célközönség alatt a Facebook azt a közönséget érti, amit te magad állítasz össze manuálisan, a különböző célzási lehetőségek segítségével.

A fő különbség a mentett célközönség és a másik kettő (egyéni és hasonmás) között, hogy míg a két utóbbit a Facebook automatikusan legenerálja, addig a mentett közönségnél te válogathatsz a különböző opciók közül.

A mentett célközönség létrehozásánál ezeket a lehetőségeket tudod használni.

Facebook hirdetés mentett célközönség létrehozása

Megcélozhatod például azokat a 25-40 közti magyar férfiakat, akik követik a Forbes-t és a HVG-t, de szűrhetsz akár kapcsolati státuszra, lakhelyre, végzettségre és munkahelyre is.

Én személy szerint amikor csak lehet kerülöm a mentett célközönségek használatát, de tény, hogy induló vállalkozásként például csak erre támaszkodhatsz, hiszen korábban még nem volt webhelyforgalmad vagy Facebook oldal forgalmad.

Általában csak új hirdetési fiókoknál használunk mentett célközönségeket (vagy legfeljebb akkor, ha egy későbbi optimalizálás során újabb hideg célközönségeket szeretnénk letesztelni).

Hasonmás célközönség

A hasonmás célközönségeket sokan nem szeretik (vagy egyáltalán nem is tudják) használni, pedig nekem kifejezetten ez a kedvencem, és úgy gondolom a Facebook hirdetési rendszerének az egyik aduásza is. Csak az egyik kampányunk során például közel 10 milliót hozott nekünk ez a célzási módszer… 3 hét alatt.

Egy ilyen hasonmás célközönség elkészítése nagyon egyszerű:

 1. Add meg, hogy melyik országban szeretnéd megtalálni az embereket!
 2. Válassz ki egy forrás célközönséget! – Ez lehet például egy lista a vásárlóidról, de akár az e-book letöltőidet vagy a honlapod látogatóit is felhasználhatod.
 3. Válaszd ki, hogy mekkora célközönséget szeretnél! – Hasonmás célközönségnél 1-10% között tudsz válogatni, ami azt jelenti, az adott ország (Facebookon aktív) lakosságának X %-át keresi meg neked a Facebook. Magyarországon az 1% kb 60.000 embert jelent, míg egy nagyobb országban ez a szám több százezer (vagy akár millió) is lehet.

És ennyi!

Lényegében készen is vagy, a rendszer ezek után egy fél órán belül megkeresi neked a forrás célközönségedhez leginkább hasonló embereket. Ehhez összeveti az érdeklődési köröket, a lakhelyet, az életkort, stb, hogy minél nagyobb pontossággal megtalálja azokat, akiket szintén érdekelhet az ajánlatod.

3. Elhelyezések

Ha már kiválasztottad a megfelelő célközönséget, akkor következő lépésként azt kell megadnod, hogy hol jelenjen meg a hirdetésed. A Facebook itt első körben 2 opciót kínál fel.

 1. Választhatod az automatikus elhelyezést, és így a Facebookra hagyod a hirdetések elhelyezését,
 2. vagy kézbeveheted az irányítást, és te magad adhatod meg, hogy hol jelenjen meg a Facebook hirdetésed.
Facebook hirdetéseknél elhelyezések kiválasztása

Igazából nincs jó és rossz opció, hiszen mindez attól függ, hogy hol érheted el legnagyobb eséllyel azokat, akiket az előző lépésben már megcéloztál.

Ha kezdő hirdető vagy és nem akarsz ezzel bajlódni, akkor nyugodtan hagyd automatikuson. A Facebook elég jó munkát végez és idővel csak ott jeleníti meg a hirdetést, ahol a legjobb eredményeket éred el vele.

Ha már tudod mit csinálsz, akkor viszont érdemes lehet kiválasztani csak azokat a megjelenési helyeket, amelyeken a célközönséged tutira elérhető. Rengeteg opció közül válogathatsz, a cikk írásának pillanatában például ilyen lehetőségeink vannak.

Facebook hirdetések manuális elhelyezései lehetőségei

Nem egyszerű, igaz?

Ne aggódj, ezekkel lesz még bőven időd játszadozni később, amikor már van tapasztalatod azzal kapcsolatban, hogy mely forrásból szerzed a legtöbb konverziót. Egyelőre maradjunk az automatikus elhelyezéseknél és menjünk is tovább. :)

4. Költségkeret és ütemezés

Végül pedig nincs más hátra, mint beállítani a hirdetéssorozat költségkeretét és ütemezését. Itt két lehetőséget kínál fel a Facebook, és nincs jó vagy rossz választás.

Facebook hirdetéseknél költségkeret és ütemezés
 1. Napi költségkeret – Ha ezt az opciót választod, akkor megadhatsz egy pontos napi költségkeretet, amit a Facebook a nap folyamán egyenletesen költ majd el a hirdetéseid megjelenítésére. Ennél a lehetőségnél megadhatsz egy záró dátumot is, de hagyhatod akár folyamatosan futni is a kampányt addig, amíg manuálisan le nem állítod majd a hirdetést.
 2. Költségkeret a teljes élettartamra – Ennél a lehetőségnél megadhatsz egy költségkeretet és egy lejárati dátumot. Ha például 100.000 Ft-ot adsz meg 10 napra, akkor nagyjából napi 10.000 Ft-ot költ majd el a rendszer. Lényegében itt is egyenletes lesz a költés, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy-egy nap kiugróan sokat költ a Facebook, mert valamiért akkor elérhető a célközönséged nagy része. Ne aggódj, ezt valahonnan máshonnan átcsoportosítja majd, tehát nem fogsz túlköltekezni.

Ha ezt is beállítottad, akkor még egy nagyon fontos feladat vár rád: a Facebook hirdetések megjelenítésének optimalizálása.

Itt is több lehetőség van, méghozzá attól függően, hogy első lépésként milyen kampánycélt választottál ki. A forgalom alapú céloknál például a következő módokon jelentetheted meg a hirdetésedet:

 • Érkezésioldal-megtekintések
 • Hivatkozáskattintások
 • Megjelenések

FONTOS: Sokan nem tudják, de a Facebooknak szinte mindig megjelenés alapon fizetsz (1.000 megjelenés kerül X Ft-ba). Nem számít, hogy te hivatkozáskattintásra optimalizálod a hirdetéseket, ha nem állítod át a „díj felszámítása” opciót is, akkor megjelenés alapon fizetsz majd. Tapasztalataim alapján (több százmilliót költöttünk már el FB-n) a díj felszámítását alaphelyzetben érdemes hagyni (megjelenések).

A Facebook hirdetésekről

Most hogy mindent beállítottunk kampány és hirdetéssorozat szinten is, már tényleg nincs más hátra, mint megtervezni magát a megjelentetni kívánt hirdetést.

Ez ugyebár a legalsó szint, ahol már a tényleges Facebook hirdetést kell megtervezned. Itt tudod beállítani a headline-t, a linkleírást, a szöveget, a képet, a CTA-t és az URL címet is.

Figyelj, mutatom hogyan néz ki egy igazán jó hirdetés, ha minden eleme összeáll.

Facebook hirdetés példa

A kampány és a hirdetéssorozat szinten lényegében nagyrészt technikai tudásra volt szükséged (amit egyébként pár óra alatt elsajátíthatsz az online oktatóanyagainkból), most viszont fordul a kocka, és a kreativitás visz mindent.

Van egy pár szempont, amire érdemes nagyon-nagyon odafigyelned, ha eredményes hirdetést szeretnél készíteni. Nem mindegy például, hogy milyen hosszú szöveget írsz a kép alá és felé, de az is mérhetően befolyásolja a hirdetéseid hatékonyságát, hogy hány szóból áll a headline, vagy hogy milyen képarányú a kreatívod.

Ezeket az infókat és tapasztalatokat korábban már összeszedtem Neked az e-bookunkban, amit most ingyenesen letölthetsz.

Ne sajnáld az időt a Facebook hirdetéseid elkészítésétől, mert a célközönség beállítása után ez lesz a második legfontosabb döntő tényező a kampányaid eredményességében.

Általában nem elsőre trafálsz majd bele

Magát a Facebook hirdetést folyamatosan érdemes A/B tesztelni, hiszen csak így tudsz igazán költséghatékony kampányokat futtatni. Mivel Facebookon egy (vagy több) fix célközönséggel dolgozol, hamar eljöhet az a pillanat, hogy a hirdetésed „kiég”, magyarul az emberek megunják azt.

AJÁNLOTT CIKK: Facebook hirdetések A/B tesztelése – Így szerezz több vevőt, kevesebb pénzből

Facebook hirdetések tesztelésénél érdemes először a headline-t és a képet variálnod, mert általában ezek vannak legnagyobb hatással egy-egy kampány teljesítményére.

Headline-t a legegyszerűbb tesztelni, hiszen csak több verziót kell megírnod, a képek tesztelése viszont már nem olyan egyszerű feladat. Szórakozni kell a színekkel, a szöveggel, a betűtípussal, a koncepcióval, stb…

Ne aggódj, ha nem vagy egy photoshop-mágus, mert van jópár olyan online eszköz, ami pontosan ebben segít. Én például nagyon szeretem a Canva-t (igaz általában Photoshopban dolgozom), aminek segítségével remek képeket lehet csinálni seperc alatt.

A Canva-val tényleg ultragyorsan lehet dolgozni, és a több száz template-nek köszönhetően szinte sosem maradsz ötlet nélkül. Mi általában akkor hívjuk segítségül a template-ket, amikor már kifogytunk a koncepciókból és valami újdonságra vágyunk.

https://www.youtube.com/watch?v=1pzlz2ptIsM

Mérd az eredményeket!

Alap dolog, sokan mégsem szánnak elég időt arra, hogy kielemezzék egy-egy kampány teljesítményét.

Azt szoktam mondani, hogy egy-egy veszteséges kampányra kétféleképpen tekinthetünk:

 1. Ablakon kidobott pénz
 2. Tanulópénz

Ha belebuktál egy kampányba – és utólag nem vizsgálod meg a miértet – akkor az 100%-ban kidobott pénz volt, hiszen tényleg nem lett belőle semmi hasznod.

Ha viszont volt 50 hirdetésverziód ebben a kampányban, akkor máris tudni fogod, hogy melyik kreatív, headline és CTA működött a legjobban, valamint hogy melyik célközönség mire reagált jól vagy rosszul. Ez pedig aranyat érő információ!

Ne feledd, mindenki hibázik, csak van aki tanul is belőle! (Ez az Facebook marketingre – és úgy alapvetően az online marketingre – hatványozottan igaz) :)

A legfontosabb eredmények, melyeket követned kell:

 • CPC (Cost per Click) – Kattintásonkénti költség: Azt mutatja meg, hogy mennyibe került egy darab kattintás az adott Facebook hirdetésnél.
 • CPA (Cost per Action) – Konverziónkénti költség: Azt mutatja meg, mennyibe került egy darab konverzió a hirdetésednél (csak akkor látod, ha telepítetted a képpontot és beállítottad az egyéni konverziókat/eseményeket is)
 • Reach – Elérés: Azt mutatja meg, hogy hány egyedi felhasználót értek el a hirdetéseid.
 • Frequency – Gyakoriság: Azt mutatja meg, hogy egy felhasználó átlagosan hányszor látta a hirdetéseidet.
 • Impression – Megjelenés: Azt mutatja meg, hogy hányszor jelent meg a hirdetésed a kampány futása során (egy embernek többször is megjelenhet egy hirdetés). A megjelenések számát az elérés és a gyakoriság szorzatából kapod meg.

Elég az olvasgatásból… csak csináld!

Ha még mindig itt vagy és olvasod ezt a cikket, az azt jelenti, hogy máris előrébb jársz mint a Facebook hirdetésekkel próbálkozók ~90%-a.

Már ismered a 3 különböző szintet (kampány, hirdetéssorozat, hirdetés), a konverziókövetés fontosságát, a költségkeret, ütemezés és célközönségek típusait, valamint megsúgtam Neked a két legfontosabb ……… is, ami a sikeres hirdetésekhez szükséges.

Ezek alapján már nagyjából átlátod a Facebook hirdetések készítésének folyamatát is… ne aggódj viszont akkor sem, ha még mindig úgy érzed, hogy nem állt össze a fejedben a kép. A Facebook hirdetésekről órákat lehetne még beszélni (és beszélek is az oktatóanyagainkban), de ha megfogadsz még egy utolsó tanácsot, akkor azt mondom: csak csináld!

Böngészhetsz még a több tucat cikkünk között és szívhatod magadba a tudást, de tapasztalatból mondom hogy ez mit sem ér akkor, ha pusztán elméleti szinten maradsz.

Ne várj tehát tovább, hozd létre a saját hirdetéskezelődet, kösd be a pixelt a weboldaladba és állítsd össze az első hirdetésed. A folyamat során valószínűleg sok-sok megválaszolatlan kérdésed lesz még, de ne aggódj, a Facebook Sprint oktatóanyagunkat pontosan ilyen esetekre hoztuk létre! :)

Remélem ez az átfogó útmutató neked is segít abban, hogy jobbnál-jobb Facebook hirdetéseket készíts a jövőben.

NE FELEDD: most ingyenesen töltheted le e-bookunkat, amelyből megtudhatod, hogyan készíts sikeres Facebook hirdetéseket. Letöltéshez kattints ide.

Ha tetszett a cikk, kérlek jutalmazd azt egy lájkkal és megosztással! Köszönöm! :)

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

5 válasz

 1. Tisztelt Cikkíró!

  Remek cikk volt, egyetlen kérdésre nem találok választ sehol sem.

  Egy ügyfelem oldalát kezelem, adminisztorrá tett. Kampányt indítottam neki, aminek a pénzügyi részleteit, erdményeit így folyamatosan látja az adott oldal hirdetés kezelő menüpontjában. Nem szeretném hogy ezt lássa. Van erre valamilyen mód, hogy letiltsam? Vagy úgy kampányt futtatni valakinek, hogy a pézügyi részleteket ne lássa?

 2. Kedves Szerző! Azt hogyan lehet beállítani, hogy azokat szeretném a célközönségembe, akik követik a Forbes-t vagy a HVG-t? Ezt hogynan tudom megcsinálni? Köszönöm a választ!

 3. Kedves Dávid! Hogyan tudom felvenni veled a kapcsolatot? Üdv: Sándor Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük