BOOMCast SHORTS – Ezért LEGYŐZHETETLEN az Amazon

BOOMCast SHORTS - Ezért LEGYŐZHETETLEN az Amazon

Ebben az adásban azt mutatom be, hogy miért legyőzhetetlen az Amazon (és a D2C-t, hogy mit kell ahhoz csinálnod, hogy ne kelljen versenybe szállnod az óriással).

Alakítsd Te a műsort és csatlakozz a BOOMCast zárt Facebook csoportjához, ahol beszélgethetsz a hallgatóinkkal és akár személyesen tőlünk is kérdezhetsz!

Az alábbi felületeken éred el az adást:

Ha inkább olvasni szeretnél, akkor alább találod az adás szöveges átiratát.

Ezért LEGYŐZHETETLEN az Amazon – SZÖVEGES ÁTIRAT

Ez itt a BOOMCast SHORTS Balogh Dáviddal.

Ebben az adásban arról beszéltünk, hogy miért legyőzhetetlen az Amazon?

Gondolom az Amazont senkinek nem kell bemutatni. Igaz, hogy hazánkban még nincsenek jelen, viszont akkora névre tettek szert a világon, hogy egy-két dolgot legalább mindenki hallott róluk. Ahhoz viszont, hogy megértsük miért legyőzhetetlenek a jelen piaci körülmények között, először is három fogalmat kell tisztáznunk.

A B2B és a B2C fogalma ismert (B2B=business to business; B2C=business to consumer), viszont van egy harmadik elem is, ami kicsit ide is, oda is illik: ez a „direct to consumer” vagy DTC röviden. Ha jártas vagy eCommerce-ben, biztosan hallottál róla, hiszen az elmúlt pár évben kezdett elterjedni a kifejezés.

Ebből kettőt fogunk megvizsgálni: a B2C-t és a D2C-t (DTC-t). Mi a különbség? A DTC az, amikor közvetlenül, harmadik fél bevonása nélkül értékesítünk termékeket. Fontos megjegyezni, hogy nem számítanak beékelődő „disztibútornak” a shipping szolgáltatók (pl. Webshippy). Ők a logisztikai partnereid lesznek. Harmadik félnek kis- és nagykereskedők, a viszonteladók számítanak.

Mutatok pár példát, hogy jobban megértsd miről beszélek.

  1. Egy olyan webshop tulajdonosa vagy, mely Kínából importált termékeket ad el. Ez esetben B2C modellről beszélünk. Ebben a szituációban te vagy az a közbeékelt szereplő, aki megveszi a gyártótól a termékeket, majd eladja azokat a végfelhasználóknak.
  2. Viszont, ha ugyanaz a kínai gyár közvetlenül a végfelhasználóknak adná el termékeit akár egy webshop, akár egy sales oldal segítségével, akkor ő már D2C modellben működne.
  3. Nézzünk konkrét, nagy márkákat: a Coca-Cola tipikusan egy B2C business. Legyártják az innivalókat, te pedig nem tudod azokat megvenni tőlük. Nincs honlapjuk, nem tudod felhívni őket. Ezzel szemben, ha bemész egy boltba, szupermarketbe, moziba el jut hozzád a termék egy közvetítőn keresztül.
  4. Ha a Nike-t vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy ő B2C és D2C is egyben. Vannak partnerei (pl. a Hervis-ben meg tudod venni a cipőiket), viszont a honlapjukra is fel tudsz menni, vagy ellátogathatsz üzleteik egyikébe, hogy direktben vedd meg azokat a termékeket, amiket más üzletekben is megtalálsz.

Ha ezt megérted, akkor szerintem egyből világossá válik az, hogy miért legyőzhetetlen az Amazon. Neki az a legnagyobb előnye, az a legnagyobb vonzereje, hogy egy helyen megtalálható és összeválogatható bármi, úgy, hogy egyszeri szállítási költséget fizetsz, ha egyáltalán fizetsz. Sokkal jobban megéri egy helyről beszerezni mindent.

Főleg, ha olyan ajánlatokat is biztosítanak, mint az Amazon Prime előfizetés, amivel a szállítás ingyenes és villámgyors. Ezzel is magukhoz láncolnak, mert ha előfizetsz, akkor végtelen mennyiségű kedvezményt kapsz. Jelenleg ajánlanak egy napos free shipping-et a legtöbb termékükre, de van same day free shipping is, hogyha legalább 25 dolcsi értékben rendel valaki.

Az is ütőkártya, hogy igénybe lehet venni náluk két órás grocery delivery-t, természetesen abban az esetben, ha Prime előfizető vagy. Ezzel nagyon-nagyon nehéz versenyezni, mivel nagyon komoly logisztikai hálózat szükséges hozzá.

Ez az oka annak, hogy B2C versenyzőként nagyon nehéz legyőzni az Amazont. Ahol szerintem fogást lehet találni rajta, az pont a D2C. Amikor a webshopodon nem tucatárut akarsz értékesíteni, vagy legalábbis nem több száz, több ezer terméket, ami egy marketplace-nek felelne meg. Abban a felállásban sokkal jobb szolgáltatásokat tud nyújtani az Amazon, vagy itthon az eMAG.

Hogyan is néz ez ki? Csinálsz egy részletesebb leírást, mögé teszel sales oldalt, funnel-öket, folyamatokat. Beszélsz a termékről. Lekommunikálod funkcionalitását, előnyét és hátrányát annak, ha nem használod.

Összefoglalva, az Amazonnak az a legnagyobb előnye, hogyha tucattermékekről van szó, amit itt is, ott is, amott is meg tudok vásárolni, hogy nagyon erős szolgáltatást tud mellé nyújtani. És ezzel nyerni is tud, hiszen egy kisvállalkozó ezzel szemben nem tudja felvenni a versenyt. Ez az oka annak, hogy többször mondtam: ha az Amazon Magyarországra is betör, akkor rengeteg kis webshop tönkremegy. Nagy eséllyel láncolnak magukhoz, hiszen gyorsabban és olcsóbban szállítanak. Onnantól kezdve nem kérdés, hogy honnan veszek meg egy adott terméket.

Remélem, hogy ebből a pár percből már választ kaptál arra, hogy miért legyőzhetetlen az Amazon. Kíváncsi lennék a te véleményedre is, amit örülnék ha közzétennél a zárt Facebook csoportunkban is.

Ennyi lett volna a mai BOOMCast SHORTS. Ne felejts el feliratkozni a csatornánkra, és érdemes belépned a zárt Facebook csoportunkba is, ahol akár személyesen velünk is beszélgethetsz, de kérdéseket is tehetsz fel és a közösségünk tagjait is megtalálod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a boommarketing.hu/fbcsoport linken keresztül.

Tartalomjegyzék

Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük