BOOMCast SHORTS – Hol hirdessek? Így válassz online marketing platformot!

BoomCast SHORTS - Hol hirdessek? Így válassz online marketing platformot!

Jó eséllyel minden vállalkozóban és marketingesben felmerül előbb-utóbb a kérdés, hogy vajon hol éri meg hirdetni. A pontos választ nem tudom Neked megmondani, de a gondolatmenetet át tudom adni, ami alapján már meg tudod válaszolni ezt a kérdést.

Alakítsd Te a műsort és csatlakozz a BOOMCast zárt Facebook csoportjához, ahol beszélgethetsz a hallgatóinkkal és akár személyesen tőlünk is kérdezhetsz!

Az alábbi felületeken éred el az adást:

Ha inkább olvasni szeretnél, akkor alább találod az adás szöveges átiratát.

Hol hirdessek? Így válassz online marketing platformot! – SZÖVEGES ÁTIRAT

Ez itt a BOOMCast SHORTS Balogh Dáviddal.

A mai BOOMCast SHORTS-ban egy nagyon-nagyon gyakori kérdésre próbálok meg választ adni. Ez pedig a „Hol hirdessek?”.

Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk válaszolni, vagy meg tudd magadnak válaszolni, nézzük meg, hogy milyen folyamaton kell ehhez végigmenni. Mi például úgy csináljuk, amikor jön egy-egy új projekt, akár magunknál, akár az ügyfeleinknél, hogy először lecsekkoljuk van-e meglévő keresési forgalom. Ez vonatkozhat márkára, szolgáltatásra, termékre, a lényeg, hogy le kell csekkolni van-e arra az adott kategóriára volumen.

Erre egy tökéletes eszköz a Google Keywork Planner, vagyis a kulcsszótervező. Ez ingyenes és a Google Ad fiókból érhető el. Alkalmazható ugyanerre a feladatra a Semrush is, ami már egy fizetős, viszonylag drága szoftver, viszont ha foglalkozol keresőoptimalizálással és Google Ads-el, akkor érdemes befektetni.

Ahogy említettem tehát, az első lépés, hogy lecsekkolod van-e meglévő igény arra amit megpróbálsz értékesíteni. Így kapunk egy képet arról, hogy mekkora volumen van az adott kifejezésekre. Ebből el lehet dönteni, hogy milyen irányba indulunk el. Hogyha van értelmezhető keresési mennyiség, akkor valószínűleg itt érdemes kezdeni, mert ez lesz a low hanging fruit, vagyis a könnyű pénz.

Ha a Google-ben van már meglévő keresési mennyiség, kifejezetten azokra a kulcsszavakra, termékekre, termékkategóriákra, amiket te értékesítesz, amikre hirdetni akarsz, akkor nem mondom biztosra, de jó eséllyel ezt kell skálázni addig, amíg csak lehet, és tolni kell bele a pénzt.

Ezért nagyon fontos a mérés, pontosabban a profi mérési feltételek megteremtése. Ha indítasz kampányokat, akkor látod, hogy melyik kulcsszó, kifejezés, hirdetés mekkora összeget, bevételt, megtérülést hozott neked. Jobban mondva ROAS-t, mivel hirdetési költségre jutó megtérülést figyelünk ebben az esetben. Ilyenkor el tudod dönteni, hogy valamit megéri-e futtatni vagy sem.

Ha látod ezeket a számokat, és azt is leszűröd, hogy egy hirdetést megéri futtatni, akár direkt értékesítés, akár csak lead generálás szempontjából, akkor azt a döntést is meg fogod tudni hozni, hogy például 30%-os lefedettségű keresési volumen esetén megháromszorozhatod-e a hirdetési költségkeretet, ha az arány fennmarad.

Ekkor elkezdődhet szépen lassan, lépésenként a skálázás szakasza. A kimaxolás pedig azt jelenti, hogy addig toltad bele a pénzt, amíg csak lehetett, profi mérési feltételek mellett. Ez lényegében azt jelenti, hogy vakon nem szabad önteni bele a pénzt, csak akkor, ha látod, hogy igenis megtérül.

Ha pedig nem hoz vagy nem elég nagy a megtérülés, akkor lényegében a folyamat nem jó. Ekkor el kell gondolkozni azon, hogy mit tudsz javítani a háttérben. Ilyenkor meg lehet nézni, át lehet dolgozni, lehet tesztelni az ajánlatot. Nagyon kevesen nyúlnak hozzá, de szerintem nagyon fontos.

Akár a kommunikációt is lehet fejleszteni. Lehet a sales oldalakon a copywriting designnal, vagy magával a felépítésével, akár egy beúszó chat ablakkal , ahol feltehetik a kérdéseiket. Ki lehet próbálni egy felugró pop-up-ot is, amin egy egyel jobb ajánlatot dobsz fel a vásárlóknak.

Az is lehet, hogy a márka ismertségén kell dolgozni. Lehet, hogy tetszik amit kínálsz. Jól van leírva, jól van átadva. A vevő viszont bizalmatlan, és azt mondja, hogy inkább megveszi az eMag-ról, mert őket ismeri. Az sem baj, ha ott drágább.

Ebből is látszik, hogy nagyon sok olyan kis pont van a háttérben, amin dolgozni kell ahhoz, hogy megtérülésbe forduljon át egy kampány. Nem biztos olyankor, hogy a hirdetés a rossz, de ezt csak így zárójelesen jegyzem meg.

Összefoglalva, ha azt tapasztaltad, hogy van keresési volumen a Google-ben, akkor érdemes kimaxolni és nyomni bele a pénzt, amíg csak lehet, és amíg csak jó a megtérülés. Ha pedig eljutsz egy plafonig, ahol már, vagy majdnem kimaxoltad, vagy nem éri meg vele többet foglalkozni, akkor menni kell egy új csatornára. Csomószor van az, hogy 80-90%-os egy-egy platform kihasználtsága egy cégnél, ilyenkor felesleges sok-sok időt tölteni teszteléssel, optimalizálással, mert csak azt a maradék 10-20%-ot érhetjük el. Tovább kell lépni, egy kiaknázatlan területre, ahol ugyanannyi munkával sokkal nagyobb eredményt tudunk elérni.

Szemezni kell a Facebook Ads-al, Instagram, Tiktok, Pinterest, YouTube hirdetésekkel. Ezek a proaktív hirdetési platformok azért is hasznosak, mert nem a meglévő keresési igényre reagálsz, hanem az emberek után mész különböző célzási módszerek alapján, olyan lehetőségeket ajánlva, amikkel úgy gondolod, hogy élni fognak.

Nagyon leegyszerűsítve ez a „Hol hirdessek?” kérdésre a válasz. Tudom, nem egy konkrét válasz. Viszont hogyha ezt a gondolatmenetet te is eljátszod, akkor ki fog jönni az, hogy valószínűleg hol érdemes indulnod a legnagyobb megtérülés elérésével. Zárásképpen kiemelném még azt is, hogy amíg csak lehet, etetni kell ezeket a platformokat pénzzel. Amíg van közönség, keresési mennyiség, addig így tudod a pénzedből és az idődből a lehető legtöbbet kihozni.

Ennyi lett volna a mai BOOMCast SHORTS.

Ne felejts el feliratkozni a csatornánkra! Érdemes belépned a zárt Facebook csoportunkba is, ahol akár személyesen velünk is beszélgethetsz, de kérdéseket is tehetsz fel és a közösségünk tagjait is megtalálod!

Gyere és csatlakozz hozzánk a boommarketing.hu/fbcsoport linken keresztül.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük