Így működik a FACEBOOK hirdetési ALGORITMUSA

Így működik a FACEBOOK hirdetési ALGORITMUSA

Ha a szöveges formátum helyett inkább inkább videót néznél:

Mai blog bejegyzésemben a Facebook hirdetési algoritmusának működését veszem górcső alá. Ez a téma rendkívül fontos, hiszen ha már hirdetsz Facebookon, és beruháztál időt és pénzt a platformba, tudnod kell, hogyan működik az algoritmus, hogy a legtöbbet hozhasd ki befektetésedből.

Kezdjük az alapoknál

Függetlenül attól, hogy mire optimalizálsz, mindig megjelenés után fizetsz. Ez nem kattintás- vagy konverzió-alapú, hanem megjelenés-alapú. Ez azt jelenti, hogy minden egyes megjelenés, amikor a hirdetésedet megtekinthetik, külön költséggel jár. A Facebook, hasonlóan más szociális média platformokhoz, mint a Pinterest, a TikTok, vagy az Instagram, proaktív hirdetési platform. Az érték itt nem csak a kattintásokban, hanem a megjelenésekben is megmutatkozik. Ezért a hirdetések költségét a platformok CPM-ben, azaz ezer ember elérési költségében mérik.

A hirdetési algoritmus célja

A hirdetési algoritmus célja, hogy minél több eredményt hozzon neked, hiszen minél több az eredmény, annál többet fogsz költeni. A leghatékonyabb hirdetések konverzióra optimalizáltak. A konverziós kampányok a legjobbak, amikor a cél egy űrlap kitöltése a weboldaladon, egy lead form kitöltése a Facebookon, vagy egy termék megvásárlása a webshopodban.

Az algoritmus működésének megértéséhez ismerkedjünk meg a kampányhirdetés-sorozat és hirdetés létrehozásának folyamatával. A hirdetésed tartalmát és szövegét meghatározod, illetve azt, hogy hova irányítod az embereket. A hirdetéssorozat szintjén megadod a célközönséget és a költségkeretet, illetve a konverziós célt. A konverziós céllal kommunikálod a Facebook algoritmusának, hogy mi a legnagyobb érték a számodra.

Az algoritmus működésekor figyeli a visszajelzéseket, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. Pozitív visszajelzés például, ha valaki lekattintja a hirdetésedet, ha sok időt tölt az oldaladon, vagy ha vásárol valamit. Negatív visszajelzések lehetnek például, ha valaki lehalkítja a hirdetésed, kihagyja, vagy jelezi, hogy nem szeretné többet látni a hirdetéseidet.

A Facebook algoritmusának fontos szerepe van abban, hogy megértse, mi történik a hirdetés megjelenése után, és ennek alapján dönt a további megjelenítésekről. Ezért ha hirdetésed jó eredményeket hoz, több embert fog elérni, és ezáltal nagyobb esélyed lesz a sikeres konverzióra.

A hirdetések megjelenítésének optimalizálása nemcsak a konverziók számával, hanem a konverziós ráta minőségével is összefügg. Például, ha a Facebook algoritmus megfigyeli, hogy a hirdetéseid sokat költenek, de nem hoznak eredményt, akkor az algoritmus úgy dönt, hogy ezek a hirdetések kevésbé relevánsak a célközönség számára, és kevesebbszer jeleníti meg őket.

A hirdetési algoritmus egyik kulcseleme a költség per akció (CPA), vagyis mennyi pénzt kell költened egy adott akció (például vásárlás, kattintás stb.) elérése érdekében. Minél alacsonyabb a CPA, annál hatékonyabb a hirdetésed. Ezt úgy érheted el, hogy olyan hirdetéseket hozol létre, amelyek a leginkább relevánsak a célközönséged számára, és amelyeket ők a legnagyobb valószínűséggel fogadnak el.

Emlékezz, hogy a Facebook hirdetési algoritmusának működése dinamikus és folyamatosan változik. A legújabb trendekhez és változásokhoz való alkalmazkodás érdekében folyamatosan monitorozd a hirdetéseid eredményeit és végezz A/B teszteket.

Összefoglalás

Összefoglalva, a Facebook hirdetési algoritmusának ismerete nélkülözhetetlen a hatékony hirdetési stratégia kialakításához. A folyamatosan változó algoritmus ismeretében és az eredmények alapos elemzésével biztosíthatod, hogy hirdetési költségvetésedet a legmegfelelőbb módon használod fel. A siker titka az algoritmus működésének megértése, az algoritmusnak történő megfelelő kommunikáció, és a hirdetések folyamatos optimalizálása.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük