A jövő szakmája MILLIÓS KEZDŐ FIZETÉSSEL

A jövő szakmája MILLIÓS KEZDŐ FIZETÉSSEL

Ha a szöveges formátum helyett inkább inkább videót néznél:

Mint azt bizonyára már sejted, ma egy olyan szakmáról lesz szó, amely nem csak az én figyelmemet keltette fel, de a világ legnagyobb vállalatai is komoly érdeklődést mutatnak iránta. Nem akármiről beszélünk: a prompt engineeringről, egy olyan területről, ahol már most több milliós kezdő fizetések vannak. Ne ijedj meg, nem rólunk, magyarokról van szó, ezek az adatok az USA piacáról származnak, ahol már most 40-70 millió forintnak megfelelő éves fizetéssel keresnek ilyen skillsettel rendelkező embereket.

Mi is az a prompt engineering?

Lehet, hogy már hallottál erről a fogalomról, hiszen nem először hozom szóba a podcast adásaimban vagy cikkeimben. De mi is ez a különös szakma valójában? A prompt engineering a parancsok megszerkesztésének a művészete, amely leginkább az AI, azaz a mesterséges intelligencia területéhez kapcsolódik.

A prompt engineer, vagyis a prompt mérnök (bár furán hangzik a kifejezés, de ma már ezt látom a leggyakrabban) olyan szakember, aki a lehető legjobban ért ahhoz, hogy hogyan csalja ki a megfelelő válaszokat, eredményeket a különböző AI szoftverekből.

Miért olyan fontos ez a szakma?

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, hogy ennyi pénzt fizetnek ilyen tudásért, de gondolj csak bele: számos online digitális szakma épül hasonló alapokra. Gondolj csak a grafikusokra, akik a kreativitás mellett azzal a tudással rendelkeznek, hogy jól ismerik és kezelik a különböző szoftvereket, legyen az a Photoshop, Illustrator vagy a Canva. De ugyanez igaz a videóvágókra, az online marketingesekre, vagy a webfejlesztőkre is. Mindegyik szakmához szükség van elméleti tudásra, de a gyakorlati tudás és a szoftverkezelési készség sem elhanyagolható.

Miért lesz ez hasznos számodra?

Talán még mindig az a kérdésed, hogy miért érdemes belemerülnöd ebbe a világba? Először is, ez egy olyan jövőbe mutató szakma, ami szerintem 80%-ban a jelenleginél magasabb bérezésű pozíciókat jelent. Ez persze attól is függ, melyik iparágban vagy és milyen tapasztalattal rendelkezel, de általánosságban elmondható, hogy a prompt engineeringhez szükséges készségek nagyon értékesek a modern munkaerőpiacon.

A jövő csúcstechnológiája: a Prompt Engineering

Sokszor hallottunk már olyan szakmákról, ahol a fizetés valósággal elképesztő. Most azonban egy olyan területről írok, ami az USA-ban már most több milliós kezdő fizetéseket kínál. Gondolom, nem lepődöl meg, ha azt mondom, hogy ezek nem éppen a magyar viszonylatban megszokott összegek. Tegyük fel, hogy jelenlegi árfolyamon átszámítva, ezek az emberek 40-70 millió forintnyi éves fizetést kapnak a skillsetjükért.

Az egyre növekvő digitális világban nem lenne meglepő, ha hamarosan itthon is megjelennének ezek a pozíciók. Most azonban biztosan az a kérdésed: mi ez a szakma? Hát, nem más, mint a prompt engineering.

Prompt engineering – mi is az pontosan?

A prompt engineering az a parancsok megszerkesztésének a művészete. Igen, jól hallottad, ez a szakma az AI-hoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódik. Egy prompt engineer, vagyis prompt mérnök (ha így akarjuk fordítani) az a személy, aki különösen jól ért ahhoz, hogyan csalja ki a megfelelő válaszokat, a megfelelő eredményeket a különböző AI szoftverekből.

A prompt engineering tehát a mesterséges intelligencia megfelelő használatának művészete és tudománya. Ahogy a grafikusok, videóvágók és online marketingesek értik a szoftvereket és kreatívan tudnak velük dolgozni, úgy a prompt mérnök is érti a dolgát és hasznosítja a tudását.

Prompt engineering – a jövő szakmája?

Most már te is látod, miért fizetnek ezért ennyit. Gondolj bele, mennyire sok online digitális szakma épül már most is hasonló alapokra. Tehát ez a terület valóban olyan, amiért most 3-5 millió Ft-os fizetéssel kapkodnak az USA-ban. És szerintem itthon is hamarosan megjelennek az első ilyen pozíciók, sőt, talán már meg is jelentek.

Ez a szakma nem csak a szakmaváltóknak, pályakezdőknek lehet hasznos, hanem olyanoknak is, akik a jelenlegi munkájukhoz szeretnének új készségeket szerezni. Egy olyan skillsetről van szó, amik nagyon értékesek lehetnek a modern munkaerőpiacon. A mesterséges intelligencia és gépi tanulás terén szerzett tapasztalat ma már szinte minden iparágban előnyt jelent.

Továbbá, ez a terület nem csak azok számára releváns, akik teljesen új szakmát keresnek, hanem azok számára is, akik meglévő szakmájukban kívánnak előrelépni. A mérnökök, szoftvertervezők, adatelemzők, marketing szakemberek, és még sok más szakma képviselői számára is hatalmas előnyt jelenthet a prompt engineeringben szerzett jártasság. A mesterséges intelligencia területén való jártasság, és különösen a prompt engineering technikák elsajátítása képes arra, hogy szinte bármilyen szakmát a következő szintre emeljen.

Az információk szerkesztése, a mesterséges intelligencia alkalmazása, és az AI rendszerekkel való kommunikáció képessége kiemelten fontos képesség a jövőben. A prompt engineering egy olyan terület, amely magában foglalja mindezen képességeket, és még sok mást is. És amint említettem, a fizetési lehetőségek is rendkívül vonzóak.

Tehát ha szeretnél belemerülni a mesterséges intelligencia világába, vagy már érdekel ez a terület, a prompt engineering egy izgalmas és jövőbe mutató karrierválasztás lehet számodra. Folyamatosan fejlődő és változó terület, ahol a megszerzett készségekkel értékes és keresett szakember lehetsz a modern munkaerőpiacon.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük