A LEGFONTOSABB koncepció az online marketingben

A LEGFONTOSABB koncepció az online marketingben

Ha a szöveges formátum helyett inkább inkább videót néznél:

Most egy olyan témával szeretnék foglalkozni, mely mindannyiunk számára alapkövetelmény, ha online marketinggel foglalkozunk: ez pedig nem más, mint a vásárlói útvonal. Mint ahogy már megszokhattad, nem hagyom, hogy kizárólag száraz elméletről szóljon a cikk: igyekszem élő példákon keresztül világossá tenni a dolgot, és hozok néhány klasszikus buktatót is, amiket igyekezni kell elkerülni.

Mi is az a vásárlói útvonal?

A vásárlói útvonal – vagy ahogy angolul mondják, a „buyer journey” – arra hivatott, hogy megértsük: a potenciális vásárlóink mindig más és más fázisban vannak. Ez a legfontosabb elem az online marketing sikeres működtetéséhez. Röviden összefoglalva, a vásárlói útvonal egy olyan folyamat, melynek során a vállalkozásunk iránt érdeklődő emberek egyre beljebb haladnak a „funnelben” (tölcsérben), mely a vásárlás felé vezeti őket. Ezzel párhuzamosan azonban számuk is csökken.

És itt jön képbe a tudatossági szint: mindenki máshol tart ezen az útvonalon, attól függően, mennyire tudatos a vásárlási szándéka. Sokan már vásárlásra készen állnak, de az összes potenciális vásárlónk csak egy kis része, kb. 5%. A maradék 95%-ot nem érheted el Google Ads-en, mert még nem járnak ott az útvonalon. Tehát rá sem fognak keresni arra, amire te hirdetsz, és így nem fogsz eléjük kerülni.

A leggyakoribb hibák és hogyan kerülheted el őket

A vásárlói útvonal ismerete nélkül sokaknál előforduló hiba, hogy ugyanazt hirdetik a social media felületeken, mint amit Google Ads-en is. Ez problémás, mert a Google Ads-en elérheted azt a pár százalékot, akik nagyon tudatosan, erős vásárlási szándékkal rendelkeznek, de a többieknek ez egyszerűen nem lesz jó üzenet.

Tehát, ha észreveszed magadon, hogy minden platformon vagy több platformon ugyanazt kommunikálod, akkor valószínűleg nem használod ki a rendelkezésre álló potenciált. A különböző platformokon eltérő módon kell kommunikálnod, mert a közönséged különböző fázisban lehet a vásárlói úton.

Például a Facebookon és Instagramon jobban működhetnek a brand awareness (márkatudatosság) kampányok, ahol az a célod, hogy bemutatod a márkádat és a termékeidet a potenciális vásárlóidnak, még ha ők még nem is aktív vásárlási szándékkal rendelkeznek. Ezzel szemben a Google Ads-en, ahol az emberek aktívan keresnek valamit, jobban működhetnek a direkt vásárlásra ösztönző hirdetések.

Másik gyakori hiba az, hogy nem követik nyomon a vásárlói utat. Nagyon fontos, hogy mérjük és analizáljuk a vásárlói útvonalon lévő felhasználók viselkedését, hogy megértsük, mi működik jól és mi nem. Ezzel az információval tudjuk finomítani és optimalizálni a stratégiánkat.

Összefoglaló

A vásárlói útvonal ismerete elengedhetetlen az online marketingben. Segít megérteni a vásárlók viselkedését, és ezáltal lehetővé teszi, hogy hatékonyabb marketingstratégiákat alakítsunk ki. Tartsd szem előtt, hogy a vásárlói útvonalon lévő emberek különböző szakaszokban lehetnek, és más-más típusú kommunikáció lehet számukra hatékony. És ne felejtsd el: a legfontosabb, hogy mérj és analizálj, hogy folyamatosan finomíthasd és optimalizálhasd a stratégiádat.

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük