Instagram hirdetés alapok… így hirdess Instán!

Instagram hirdetés alapok... így hirdess Instán!

Ahogy egy korábbi cikkemben is említettem már, hazánkban az Instagramot több mint 2 millióan használjuk napi rendszerességgel.

Van aki szerint ez kevés, és van aki szerint már bőven elég ahhoz, hogy foglalkoznunk kelljen vele, de egy biztos… hiába marad el jócskán az Insta felhasználók száma a Facebookétól (~6.5 millió), azért mégiscsak egy olyan eszközről beszélünk, ahol hihetetlenül hatékonyan érhetjük el a (nagyrészt) fiatalabb célközönséget.

Jelenleg a hazai piacon még elég kevesen hirdetnek Instagramon, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb a felhasználók figyelméért zajló verseny… ergó olcsóbbak a kattintási költségek (pedig a Facebook sem mondható drágának).

Ebben a cikkben megtalálsz mindent, amit az Instagram hirdetésekről tudnod kell, és azt is megmutatom neked, hogyan tudod elindítani életed első Instagramos kampányát (és egy pár tippet is adok, hogy még hatékonyabb legyen a végeredmény).

AJÁNLOTT CIKK: „Instagramozol? Így játszd ki az algoritmust (és érj el több embert a posztjaiddal)!”

Na, akkor vágjunk is bele…

Hirdetési típusok az Instagramon

Ahogy azt már Facebookon megszokhattuk Instagram hirdetésekből is több elhelyezés (és verzió) létezik. A cikk írásának pillanatában 4 különböző hirdetési típust különböztetünk meg Instagramon, de biztos vagyok benne, hogy hónapról-hónapra bővítik majd a lehetséges elhelyezéseket.

1. Klasszikus fotós Instagram hirdetések

Fotó Instagram hirdetések

Gondolom azt már tudod, hogy az Instagram egy 100%-ban vizuális platform, ahol egy-egy gyönyörű kép mindent visz.

A Facebookkal ellentétben Instagramon azok a cégek lesznek előnyben, akik ki tudják használni a platform egyediségét, és inkább a márkaépítésre fókuszálnak az azonnali eladás helyett.

Persze a közvetlen eladásnak is megvan a helye és ideje, de tapasztalataim alapján inkább csak remarketing közönségnek érdemes felajánlani ezt a lehetőséget. Hideg célközönségnél sokkal jobb eredményeket lehet elérni a márkád, vagy a terméked bemutatásával. Ehhez az egyik legjobb eszköz a történetmesélés, melynek fontosságáról egyre többet és többet hallhatunk. (A célközönségek meghatározásában egy korábbi cikkem lesz majd segítségedre).

A történetmesélés lényegében azt jelenti, hogy betekintést engedsz a követőidnek a „színfalak mögé” is. Bemutatod hogyan készül el egy-egy terméked (pl.: hogyan áll össze egy különleges torta), mennyi szervezés van a következő rendezvényed mögött, vagy éppen hogyan telnek a mindennapjaid.

Talán ez a megközelítés hülyeségnek tűnik, de hidd el nekem, hogy az emberek nem egy-egy cégre kíváncsiak, hanem a márkák mögötti emberekre. Nagyon sokan arra használják a közösségi médiát, hogy egy „szebb valóságot” készítsenek és megtévesszék a követőiket… ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor posztolj őszintén és légy transzparens. Hidd el, a követőid díjazni fogják.

2. Videós Instagram hirdetések

Gondolom nem meglepő, hogy a második legnépszerűbb Instagramos hirdetési típus a videós poszt.

Ezek maximum 60 másodpercesek lehetnek, de a Wistia által begyűjtött adatok szerint az első ~30 másodperc az igazán meghatározó, ezért érdemes már a videók elején elmondani a lényeget, mert sokan lesznek, akik az első pár másodperc után tovább is görgetnek.

A Banana Republic szerintem például tökéletes videós kampányt csinált az új kollekciójuk megjelenése előtt.

A videóban az látható, ahogy a tervezőasztalon megrajzolják a különböző ruhákat, majd a végén megmutatják a már megvásárolható ruhadarabot is.

https://www.instagram.com/p/uyRrMcND8Z/

Még 2014-ben – az Instagramos videóhirdetések indulásakor – sok-sok ilyen hirdetéssel árasztották el a platformot, ami végül hatalmas siker lett számukra.

Szerintem ez az egyik legkirályabb módja a sales, a történetmesélés és a videó kombinációjának. Az emberek úgy érzik részesei a ruhák megtervezésének, hiszen belelátnak a háttérfolyamatokba is… így pedig a végtermék már nem csak egy textildarab, hanem valami olyasmi, amihez érzelmileg is tudnak kötődni.

3. Carousel Instagram hirdetések

Facebookon már bevált, akkor miért ne használhatnánk Instagramon is?

Ha jártas vagy már FB hirdetések terén, akkor ismered ezt a fajta hirdetéstípust, ami lényegében egy lapozható „minigaléria”, maximum 10 képpel vagy videóval.

A carousel különlegessége, hogy mindegyik kép más hivatkozásra mutathat, így egy hirdetésben megadhatsz akár több terméket is, és így bármelyiket elérhetik mindössze egy kattintással.

https://www.instagram.com/p/BQ1bOz9hGd7/

Ahogy a Williams Sonoma fent látható kampánya is kitűnően mutatja, a carousel hirdetések remekül használhatóak a már korábban is említett történetmeséléshez, hiszen 4-5 kép összefűzésével nagyon jól átadható például egy új étel elkészítésének menete (nyugodtan lapozgasd végig a képeket).

Az egyik kedvenc kampányom (láttam már egy pár étteremnél), amikor az aznapi ételkülönlegesség elkészítését posztolták ki egy 3-4 fotós carousel hirdetéssel, és az utolsó képen a kész étel mellett ott volt a CTA, ami egyből az asztalfoglaláshoz vitte az instázókat.

4. Instagram Stories

Te is hallottál már az Instagram Storiesról, igaz?

Ez az a funkció amit Zuckerbergék még pár évvel ezelőtt belepakoltak a Facebook és a Messenger mobilappokba is, de mondanom sem kell ott sokkal inkább idegesítő, mint „hasznos”… ez viszont egyáltalán nem igaz az Instagramra.

Instagram stories

A Stories lényegében egy válogatás az instás tartalmakból. Hozzáadhatod a képeidet/videóidat az aznapi sztoridhoz (vagy kifejezetten oda is tölthetsz fel tartalmakat), a követőid pedig összefűzve megnézhetik az aznapi történéseket (Snapchat-szerűen pörgeti le az Insta az egészet).

Ezt az ötletet a Snapchattől nyúlta le a kék óriás, és a koppintás ellenére hihetetlen sikereket ért el. Szó szerint emberek százmilliói használják napról-napra.

A dolog ott válik érdekessé, hogy – mi hirdetők – most már nyugodtan „belepofátlankodhatunk” mások sztorijába, és ha a célzási beállításoknak megfelelő személy nézi az ismerősei sztoriját, akkor két felhasználó képei között néha-néha megjelenik neki egy hirdetés is (videós vagy képes).

És a legjobb az egészben, hogy az Instagramozók nem csak arra használják a Stories funkciót, hogy az általuk követett emberek tartalmait csekkolják le (hiszen arra ott van a feed is), hanem örömmel kutatnak újabb felhasználók és érdekes tartalmak után… és gondolom abban egyetértünk, hogy ez minden hirdető álma!

Így kezdj el hirdetni az Instagramon!

Most hogy megbeszéltük az alapokat, itt az ideje egy kis gyakorlati segítségnek is (ahogy azt már megszokhattad tőlünk). A következő pár percben megmutatom, hogy hogyan tudsz te is elkezdeni Instagramon hirdetni.

Ehhez először is egy Facebook oldalra lesz szükséged. (Nem – nem félrebeszélek – tényleg kell egy Facebook oldal az Instás hirdetésekhez, hiszen a két platform egy cég kezében van, így pedig a hirdetéseket is a Facebook hirdetéskezelőjéből tudod elindítani.)

Tehát, ha már van Facebook oldalad, akkor jelentkezz be a hirdetéskezelőbe és készíts egy új kampányt. Mindegyik kampánycél másra lesz jó, de most csináljunk egy teljesen általános kampányt, ahol a saját weboldalunkra akarjuk irányítani a felhasználókat. Ehhez a „Forgalom” célra lesz szükségünk.

Instagram hirdetés célok

A következő képernyőn célközönséget kell választanod a hirdetésedhez. Ez teljesen megegyezik a Facebook hirdetésekhez használatos célzással, sőt, ugyanazokat a célközönségeket használhatod mindkét platformnál.

A teszt kedvéért én most a remarketing célközönségünknek fogok készíteni egy hirdetést, amiben benne van mindenki, aki az elmúlt pár hét során aktív volt a Facebook oldalunkon, üzenetet küldött nekünk, olvasta egy cikkünket vagy járt a weboldalunkon… (jó hír, most már te is bekerültél ebbe a közönségbe!). :)

Instagram hirdetés célközönség

Mivel most kifejezetten az Instagramra szeretnénk hirdetni, ezért az elhelyezéseknél az „Elhelyezések módosítása” opciót kell kiválasztanunk, és csak az Instagram képfolyamot hagyjuk bepipálva.

Instagram hirdetés elhelyezések

Ezek után minden ugyanúgy megy, mintha egy Facebookos kampányt készítenél, ezért ezzel nem húzom most az időt (a kampánykészítés menetét lépésről-lépésre a Sprint oktatóanyagunkban mutatom be, videók segítségével).

A következő oldalon beállthatod a költségkeretet, az ütemezést és a hirdetések megjelenítésének optimalizálását. Ezekkel később ráérünk majd szórakozni, én most mindent az alapbeállításokon hagyok.

Itt még győződj meg arról, hogy jó Facebook és Insta oldal van kiválasztva a hirdetésekhez, a többi pedig már tényleg csak a szokásos.

Ha jó oldalakat látsz, akkor már nincs más dolgod, mint feltölteni a hirdetésed kreatívját, megírni hozzá a szöveget, megadni az oldaladra mutató linket, és végül feladni a hirdetést.

Ajánlások a FÉNYKÉPES hirdetések kialakításához

 • Képméret: 1080 x 1080 képpont
 • Felirat: csak szöveg, ajánlott hossza 125 karakter

Technikai ajánlások

Ajánlások a VIDEÓS hirdetések kialakításához

 • Képarány: 1:1
 • Fájltípus: .mp4 tárolóformátum, ideális esetben bevezető mov atommal, módosítási listák nélkül
 • Videó: H.264 videotömörítés, lehetőleg minőségi profilbeállítással, négyzetes képpontokkal, állandó képkockasebességgel, progresszív pásztázással
 • Hang: sztereó, AAC hangtömörítés, lehetőleg 128 kbps feletti minőség
 • Felirat: csak szöveg, ajánlott hossza 125 karakter

Technikai követelmények

 • Kártyák minimális száma: 2
 • Kártyák maximális száma: 10
 • Feliratszöveg hossza: csak szöveg, max. 2200 karakter
 • Videó képaránya: 1:1
 • Minimális felbontás: 600 x 600 képpont
 • Maximális felbontás: 1080 x 1080 képpont
 • Minimális hossz: 3 másodperc
 • Maximális hossz: 60 másodperc
 • Fájltípus: A támogatott fájlformátumok teljes listája
 • Maximális méret: 4 GB
 • Képkockasebesség: max. 30 képkocka/másodperc
 • Bitráta: kétmenetes kódolás esetében nincs korlátozás, ha a fájl mérete nem haladja meg az 1 GB-ot. Ha igen, 1080p felbontásnál 8 megabit/másodperc, 720p felbontásnál 4 megabit/másodperc.
 • A bélyegkép képaránya: a videó képarányához kell igazodnia. Ha nem igazodik hozzá, lehetőség van a bélyegkép automatikus átméretezésére.

Egy pár tipp a hatékonyabb Instagram hirdetésekért

Most már tudod milyen elhelyezések közül válogathatsz és a kampány létrehozásának menetét is megbeszéltük… már tényleg nincs más hátra, mint beugrani a mélyvízbe és elindítani az első Instagramos kampányodat.

Ehhez viszont összegyűjtöttem neked még egy pár tippet, amit megfogadva azonnal profi Instagram kampányokat fogsz tudni készíteni.

1. Ismerd a célközönséged

Jó, tudom, ez nem kifejezetten egy Instagram trükk, de mégis ez a legjobb tipp, amit bármilyen online marketing eszköz használatához adhatok.

A célközönség ismerete elmondhatatlanul fontos, főleg fizetett hirdetések esetében (feltéve, hogy nem akarod szórni a pénzt).

Képzeld el, hogy van egy terméked, amit el akarsz adni. Tudod, hogy a termék a 25 éves, egyedülálló férfiaknak lehet tökéletes választás, de belőlük mondjuk csak 4-5 ezret tudsz elérni Instán.

Egy ilyen esetben vajon az fog nagyobb megtérülést hozni, ha csak nekik hirdetsz (drágább CPC-vel), vagy az, ha egy tök általános 300.000 fős célközönségnek hirdetsz (olcsó CPC-vel)? Ha az elsőre tippeltél, akkor igazad van!

TIPP: Érdemesebb többet fizetni a nagyon pontosan meghatározott emberek eléréséért, mint a tág célközönségért. Igaz, hogy az a pár ezer ember is része a 300.000 fős közönségnek is, de megeshet, hogy őket éred el legutoljára, és teljesen feleslegesen fizetted a hirdetésed megjelenését több százezer embernek.

A célközönséged ismerete rendkívül fontos, amit profilozással és buyer personák segítségével tudsz megállapítani. (A buyer personák megalkotásának folyamatáról is írtam már korábban egy cikket.)

2. Ne gondolkodj, csak csináld

A „bukj el gyorsan” elvet követve neked is azt javaslom, hogy egy új platform kipróbálásakor ne habozz túl sokat már az elején sem.

Nincs értelme A/B tesztelni a CTA-t, cserélgetni egy-egy szót a headline-ban és számolgatni a 100-200 forintokat, amíg nem tudod, hogy mi érdekli a célközönségedet.

Ha elkezdesz Instán hirdetni, akkor indíts el legalább 4-5 kampányt, lehetőleg több különböző hirdetési verzióval és jópár ezer forintos költségkerettel. Így pár nap alatt már kiderül, hogy mire reagáltak jól és mire kevésbé és ha volt olyan hirdetés, ami kiemelkedően jól teljesített, akkor azt már elkezdheted finomhangolni.

3. Teszteld a képeket

Mivel Instagramon a vizuális tartalmaknak van igazán nagy szerepe, ezért a legjobb eredményt úgy érheted el, ha több különböző képet A/B tesztelsz.

Érdemes tesztelni magát a kreatívot is, de a különböző hirdetési verziókkal is játszadozhatsz. Csinálhatsz például egy sima posztot, vagy akár egy 5-10 képes galériát is, amit a nézelődők már lapozgatni is tudnak. Ja, és akkor még a videókról nem is beszéltünk.

A lényeg, hogy próbálj ki többféle tartalomtípust, mert nem tudhatod, hogy melyik teljesít majd a legjobban. Az első pár hét eredményeiből már egyértelműen látni fogod, hogy mi az ami beválik, és mivel nem érdemes tölteni az időt.

4. Ne az eladásokra menj, hanem az engagementre

Tapasztalatból tudom, hogy az Instagram hirdetések készítésénél is nagyon sokan az azonnali eladásra és a minél magasabb profitra mennek… ami – bármilyen meglepő is legyen – nem a legjobb megközelítés.

Instagram engagement

Megértem a helyzetet, hiszen nagyon sokan még mindig az eladással kapcsolják össze a hirdetést… viszont az elmúlt pár évben megváltoztak a szabályok.

Az Instagramon való jelenlét (és hirdetés) inkább brandépítő és követőszerzés jellegű a cégek számára, és hosszabb távon sokkal több hasznot hoz ez a megközelítés, mint a szokásos tukmálás.

5. Növeld a követőtáborod

Jelenleg az Instagram a tökéletes platform a közösségépítésre és a követőinkkel való engagementre, és ez az Instagram hirdetések esetében sincs másképp. Habár ROI szempontjából rövidtávon talán nem éri meg ilyen hirdetéseket futtatni, de egy kemény munkával felépített közösség hatalmas segítség lehet a jövőben a vállalkozásod számára.

Simán kikérheted a követőid véleményét egy-egy új termékről vagy szolgáltatásról, de akár a tervezés alatt álló új arculatodban is segíthetnek különböző ötletekkel.

6. Használj szép és letisztult képeket

Tudom, tudom… ez alap.

Én is ezt gondolom, mégis pár perc Instázás után mindig meglepődök, hogy milyen képek jönnek velem szembe (amit ráadásul általában nem is sima felhasználók, hanem komolyabb brandek posztolnak). Nagyon sokan nem figyelnek oda a feltöltött fotók minőségére és koncepciójára, és elmosódott, túlzsúfolt, vagy éppen oda nem illő képeket osztanak meg a követőikkel.

A lényeg, hogy mindig fordíts nagy hangsúlyt a képek minőségére (hiszen ez ragadja meg a felhasználók figyelmét a hírfolyamban), és inkább posztolj kevesebbszer, de amit kiteszel a céges oldaladra, az ütős legyen.

7. Ne vidd túlzásba a brandinget

Fontos a branding, de érdemes okosan bánni vele, mert elég hamar megunja a közönséged, ha minden képed felét kitakarja a céged logója.

A branding fő eleme legyen inkább az Instagram fiókod koncepciója. Vágd ugyanúgy a képeidet, szerkeszd azokat hasonlóra, és használd mindig ugyanazokat a színeket és betűtípust. Így biztos lehetsz benne, hogy megmarad a követőid által megszokott minőség, és ha mindig ugyanahhoz a designhoz ragaszkodsz, akkor meglátod majd, hogy már az első pár hét után egyre többen ismerik fel a képeidet.

8. Tartsd be a 20%-os szabályt

Ha Facebookon hirdettél már korábban, akkor biztosan ismered a 20%-os szabályt, amit igazából már egy jó ideje megváltozatott a Facebook. Ennek az a lényege, hogy a képeiden megjelenő szöveg lehetőleg ne haladja meg a kép felületének 20%-át.

Facebook 20%-os szabály

A Facebook manapság már engedélyezi a több szöveget is, de keményen bünteti azokat a hirdetéseket, melyeken 20%-nál több szöveg van (az ilyen hirdetéseket csak drágábban tudod megjeleníteni, így jó eséllyel a CPC és a konverziós költség is magasabb lesz).

Néhány esetben érdemes lehet több szöveget pakolni a képre, de általában sokkal jobban jársz, ha tartod magad ehhez a szabályhoz.

9. Ne félj videóhirdetéseket használni

Az Instagram hirdetések ~90%-a még mindig sima képes hirdetés, de egyre nagyobb szerepet kapnak a videók is.

A legnagyobb márkák (Disney, Dell, Ford, MTV, Avon, eBay, Burberry) az elmúlt pár hónapban már szinte kivétel nélkül a videós Instagram hirdetéseket részesítik előnyben,és kezdem azt tapasztalni, hogy a kisebb cégek is elkezdik tesztelgetni a videókat.

A Lululemon (egy prémium ruhamárka) például kétszer akkora engagementet ért el a videós hirdetéseivel, mint korábban a sima képekkel és azt is megtudtuk egy kutatásból, hogy a képek ugyan több like-ot hoznak, de a videókra jóval több komment érkezik, ami azért egy nagyobb elköteleződésnek számít marketinges szempontból, ergó értékesebb is számunkra.

10. Nyugodtan használd a termékeket a képeiden

Habár többször is olvashattad már, hogy az Instagram nem eladásra való, ez még nem jelenti azt, hogy ne jeleníthetnéd meg a termékeidet a fotókon. Egy 2014-es felmérés eredményeiből az derült ki (a legjobb Instagram posztokat keresték), hogy a felhasználók által megszavazott top fotókon megtalálható volt egy-egy jól elhelyezett termék (igen, mindegyiken).

Ez azt jelenti, hogy a követőket nemhogy nem zavarja az ízlésesen eldugott termék, de még jobban is szeretik az ilyen képeket.

Nézzük például az alábbi képet… első ránézésre gondolnád, hogy ez egy karóra-hirdetés (Daniel Wellington)?

https://www.instagram.com/p/BNYGr4RjCgy/

Oké, a caption-ból azért valószínűleg könnyen rájöttél, de akkor figyeld a következőt… soha nem találod ki, hogy ez milyen hirdetés! :)

https://www.instagram.com/p/BAmmPIFBKAc/

Nem, nem egy utazási iroda kampánya (habár én azt hittem elsőre).

Ez például a kanadai Nobis nevű cég által fizetett szponzorált poszt, akik kabátokat gyártanak és értékesítenek.

11. Használd ki a User Generated Content előnyeit

A User Generated Content (UGC) lényegében olyan tartalmakat jelent, amit nem egy brand készített el, hanem annak a követői (lényegében a mezei felhasználók).

Ilyenek például a vásárlói visszajelzések, a Facebook oldalra írt vélemények, vagy egy feltöltött fotó a vadiúj termékeddel. A hazai piacon is egyre többen kezdték el tudatosan felhasználni a követők által készített tartalmakat, ami nem véletlen, hiszen a UGC remekül használható bizalomépítésre.

Talán te is láttad pár hónapja az Onlinekatapultos srácok könyvindító kampányát, amikor elárasztották a Facebookot a vásárlóktól bekért képekkel, de ugyanezt játszotta el nemrég Gál Kristóf is a vadiúj könyvével. Mindkét kampány remek példája a követők által gyártott tartalmak tökéletes felhasználásának.

12. Találj ki saját hashtageket

Ha nem használod rendszeresen az Instagramot akkor talán nem is tudod, hogy mennyire fontosak a hashtagek. Facebookon is jelen vannak egy ideje, de ott nem igazán használja azokat senki…. Instán viszont teljesen más a helyzet.

A hashtagek megfelelő használata elengedhetetlen egy sikeres Instagram kampányhoz, mert a felhasználók nagy része ezek alapján keres új tartalmakat. Budapestiként érdemes használnod a magyar és a budapesthez kapcsolódó hashtageket, mert így akár 2-3x annyi emberhez is eljut egy posztod, mintha csak simán tennéd azt ki.

Ha elég nagyra nőtt már a követőtáborod (jópár ezer fő), akkor érdemes kitalálnod hashtageket egy-egy új kampányhoz, amivel még tovább növelheted annak népszerűségét sőt, akár virális is lehet a dolog.

Erre remek példa a hazai piacról a marketingszöveg.com-os srácok kampánya, ami egy (eléggé egyedi) Forbes hirdetéssel indult, és azóta is használják a #mertjoamarketingunk hashtaget.

Megmondom őszintén, nekem bejön! :)

13. Készíts exkluzív tartalmat a potenciális követőidnek

A Facebook ultrarészletes szegmentációjának köszönhetően Instagramon is megvan a lehetőséged arra, hogy felkutasd és megcélozd azokat a potenciális vásárlókat, akik már találkoztak egy-két posztoddal, de még nem kezdték el komolyabban is követni az oldaladat… sőt, igazából azokat is megtalálhatod, akik még csak nem is hallottak rólad, de jó eséllyel érdekes lehet számukra az, amit csinálsz.

Ezeknek az embereknek érdemes lehet valamilyen exkluzív tartalmat készítened, amivel talán nagyobb eséllyel tudod rávenni őket a vásárlásra. Betekintést nyújthatsz a kulisszák mögé, kikérheted a véleményüket, vagy egyszerűen csak meglepheted őket valamivel.

A lényeg, hogy felkeltsd a figyelmüket és gondoskodj arról, hogy később se felejtsenek el.

14. Jutalmazd meg a legjobb követőidet

Ez szintén az előző ponthoz kapcsolódik, csak itt nem az új követők felkutatására koncentrálsz, hanem a meglévő közösségedet tudod így meglepni valamivel.

Egyéni célközönséget készíthetsz például azokból, akik más felületen már követnek (pl.: e-mail lista, chatbot, Facebook), de Instán még nem találtak meg. Nekik érdemes lehet egy kis noszogatás, hogy ezen a felületen is kezdjenek el követni.

Ugyanígy csinálhatsz egy célközönséget a leghűségesebb követőidből és vásárlóidból, és meglepheted őket (és csak őket, ettől lesz egyedi) egy kis ajándékkal, hogy érezzék a törődést. Hidd el, sokszorosan hálálják majd meg.

15. Vadászd le a közösségedhez hasonló embereket

Persze csak képletesen…

A Facebook célzási lehetőségeinél maradva még egy tippet megosztok veled: használj hasonmás célközönségeket.

Ez angolul a lookalike audiences opció, ami lényegében úgy működik, hogy egy már meglévő célközönség alapján a rendszer automatikusan felkutatja azokat az embereket, akik az adott közönséghez leginkább hasonlítanak viselkedésben és érdeklődési körben.

Magyarul, ha van egy 500 fős listád a vásárlóidról, akkor a Facebookkal megkerestetheted azt a pár tízezer/százezer embert, akiket jó eséllyel szintén érdekel majd a terméked.

Én személy szerint imádom, és nem csak a saját vállalkozásainkban hozott már elképesztő eredményeket (például hasonmás célközönségek segítségével csináltunk pár tízezer forintból közel 10 milliót egy kampányunk során), de az általunk kezelt Facebook és Instagram hirdetési fiókokban is rendszeresen operálunk hasonmás közönségekkel.

16. Használj többféle bejegyzéstípust

Azt hiszem ezt igazán nem kell túlmagyaráznom.

Posztolj képeket, rövid és hosszú videókat, „kulisszatitkokat”, nyereményjátékokat, termékfotókat, user generated contentet (lásd 11-es pont), és alkalomadtán valami személyeset is. Idővel te is kitapasztalod majd, hogy melyik bejegyzés milyen eredményeket hoz, és tudni fogod, hogy mivel kell engagementet növelni, és mivel eladni.

17. Lógj egy kicsit az Instagramon

Igen, jól látod, az utolsó tippem tényleg az, hogy lógj egy kicsit az Instán.

Csinálj egy saját profilt, kutasd fel a haverjaidat és a példaképeidet, és tapasztald ki egy kicsit a platformot. Kövess be másokat, likeold a képüket, kommentelj valamit az egyik posztjuk alá, és próbálj meg új és érdekes tartalmakat keresni a hashtagek, location tagek és az ajánlott tartalmak segítségével.

Mindez azért fontos, mert így már nem csak „brandként” látod majd át az Instagramot, hanem azt is tudni fogod, hogy egy átlagos felhasználó hogyan és mire használja a platformot (elvégre nekik készítesz tartalmat, és őket akarod bevonzani).

Összefoglalás

Ha megfogadod a cikkben található tanácsokat (és követed az útmutatót), akkor biztos vagyok benne, hogy egy kis tesztelgetés után te is megtalálod azt a hirdetéstípust, amire harap a célközönséged.

Ne feledd viszont, hogy az Insta pont az a platform, ahol a hirdetések mellett érdemes az organikus forgalommal is foglalkoznod (legalábbis egyelőre).

A nagy Instagram marketing útmutatónkban még több tippet találsz ahhoz, hogy hogyan építsd fel a saját Insta marketing rendszered!

Ha tetszett a cikk, légy megosztó! :) Neked csak egy kattintás, nekünk viszont hatalmas segítség. Köszönjük! :)

Tartalomjegyzék

Picture of Balogh Dávid

Balogh Dávid

Szia, Balogh Dávid vagyok, a BOOM Marketing alapítója. Az elmúlt évek során több saját vállalkozást is beindítottam. Elsőként jött az ügynökség, aztán a BOOM Marketing University, majd 2 webáruház (az egyiknél 4 hónap alatt értük el a havi 10 milliós bevételi célt). Az így szerzett tapasztalataimat szeretném Veled megosztani a BOOM Marketing University-n, videós oktatóanyagok formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük